h1

Delerium: Nuages Du Monde

2006-10-26

 A Delerium kanadai együttes, amely 1987-ben, az ipari zenét játszó Front Line Assembly side project-jeként jött létre, de még mielőtt a mondat felénél lelépne a szelíd olvasó: teljesen más zenét játszanak. Egyedüli kapocs a kettő közt, hogy jó, igényes, értelmes és lélekkel teli muzsika. A Delerium sokféle stílusból merít, alapvetően elektronikus, többnyire instrumentális vagy éteri énekhangokkal kisért, kicsit sötét, elszállós elektronikus popzene. A legjobb albumuk szvsz. a Karma, amelyen a sokat remixelt Silence c. dal van, Sarah McLachlan énekével. Legújabb albumuk, a Nuages du Monde (a világ felhői?) mostanában, október 3-án jelent meg. Kristy Thirsk, Kirsty Hawkshaw, Jael, Mediaeval Baebes és Isabel Bayrakdarian énekel rajta többek közt. A korábbi stílusba illeszkedő ambient, trances album (jajde nem ismerem ezeket a szavakat), itt-ott keleties dallamokkal. Számok:

01. Angelicus | 02. Extollere | 03. The Way You Want It To Be | 04. Indoctrination | 05. Self-Saboteur | 06. Tectonic Shift | 07. Lumenis | 08. Fleeting Instant | 09. Sister Sojourn Ghost | 10. Lost and Found | 11. Apparition

Az album első két elektronikus ritmusokra fűzött félig-meddig intstrumentális száma után az első igazán komoly dal a harmadik, The Way You Want It To Be. Szomorkás dallamaira Zoe Johnston énekel. Az utána következő két dalon is van ének, de nem olyan jellemzően, aztán a 6-os egy jó, karakteres instrumentális dal zongorával, szitárral. A Lumenis követi, melyben Isabel Bayrakdarian énekel áriahangon, (közel-)keleties dallamra, meghatározhatatlan hangszerek kiséretében, kellemes. Különösen, amikor bejönnek a dobok, valami fúvós, hárfa, meg a csuda tudja mi még. A Fleeting Instant ismét egy énekes dal, popposabb, egyszerűbb Kirsty Hawkshaw hangjával. 9-es dal zongora, visszhang, melankólia, ének, de szöveg nélkül. A Lost and Found-ban aztán ismét van dalszöveg, Jael danol, a svájci Lunik énekesnője. Kellemes, de kevésbé karakteres ez is. Az utolsó dal lassú levezetés. Az énekes-szöveges dalok közül a 3-as a legjobb, az instrukból meg a Tectonic Shift. Szerintem nem annyira átütő, mint a régiek némelyike, de értékes, jó lemez, szép dalokkal.

Négy dal meghallgatható itt: http://www.myspace.com/delerium

Dalszövegek: http://mindphaser.com/index.php?page_id=787

5 komment

 1. A delerium lemezei egyre jobbak, de a poem, chimera lemezei szerintem jobbak, mint a mostani! A minőség viszont!!!
  Nagyon jól szól!


 2. Egyetértek az előttem szólóval:) Természetesen a Silence az, melynek kapcsán a mai napig is rengeteget hallgatok Deleriumot. De bárki bármit is mond, nagyon alkotnak:D Imádom a zenéjüket, mert annyi hatással van fűszerezve, rengeteget felfedez benne a nem-csak-szakértő fül. Az igazság az, h a “Világ felhői” c. albumról még csak az Angelicust hallottam, de annyira megfogott… 7 éve jazz-balettozom, és lelki szemeim előtt elképzeltem e szám kapcsán egy komplett koreográfiát. A Silence-ra pedig van már táncunk (persze az original és nem felpörgetett zenére), mellyel versenyen is voltunk, nem is egyszer… Akiben van egy kis “alternative szellem”, én bátran ajánlom a Deleriumot;)


 3. más hangulatú lemezek a régebbiek, másért jók


 4. Kedves Lostris!

  Abban kérném a segítségedet, hol találhatok rá Delerium-karma vagy Best of Cd-jükre???? Nagyon fontos lenne, mert a Silence teljesen elvarázsol, és kíváncsi vagyok a többi szerzeményükre is!

  Köszönöm!

  Cilka


 5. A zenei produkció sideproject-ekkel együtt, közel 150 lemezt adott ki. nemcsak a projectek különböznek, hanem a lemezek is.
  Noise Unit 1998 Drill és 2005 Voyeur
  Delerium 1994 Semantic spaces és 2000 Poem
  FLA 1995 Hard wired és 2006 Artificial soldier
  Intermix 1992 Phase two és 1995 Future primitives
  stb…Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *