h1

Audióvizuális érzékszínház

2006-11-18

VAST – April (online version)

 1. You're too young
 2. Sunday I'll be gone
 3. One more day
 4. I'm too good
 5. I am a vampire
 6. She visits me
 7. Tattoo of your name
 8. Be with me
 9. Having part of you
 10. I can't say no to you

A VAST vagyis Visual Audio Sensory Theater az amerikai énekes-zeneszerző Jon Crosby zenekara. Jon már fiatalon kitűnt gitáros tehetségével, és az iskolát otthagyva dalszerzésbe fogott. Első, nevükkel azonos lemezüket (bár valójában egyszemélyes zenekarról van szó) 1998-ban adta ki az Elektra, melyet a 2000-es Music for People követett, majd 2004-ben a Nude. Sokféle stílust felvonultatnak rajtuk, a korai számok közt ipari, alternatív rock is található, majd a zene egyre inkább popposodik, az újabb albumokon könnyen emészthető, szomorkás, alternatív zene van, egyszerű, klasszikus akkordmeneteket követő, akusztikus rock dalokkal. Néhol U2-s, másutt a NIN vagy a Nirvana nyugisabb dalaira lehet gondolni vagy éppen Tori Amosra, nehéz behatárolni a stílust. Olyasfajta zene, amit egy énekes egy szál gitárral egy bárban előad. Szép, kedves, fülbemászó dallamok, kellemes hangzás, érdekes szövegekkel. A kaliforniában élő énekes idén töltötte be a 30-at, jellegzetes, meleg, lágy énekhangja már önmagában fél siker. Zenekara három év után jelentkezik új lemezzel April címen, amely jövőre fog teljesen megjelenni, de már félig megjelent: kiadtak egy félórás online verziót belőle, amelyet 6.99$-ért lehet jó minőségben letölteni. Ez 10 dalt tartalmaz, a végső, bolti lemezen pedig további hat új nóta lesz. Linkek:

http://www.realvast.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/VAST
http://www.myspace.com/vast
+ egy "érdekes" blogpost ;) ;)

A dalokról:

You're Too Young: Túl fiatal vagy. Lassú ballada, akusztikus gitár kisérettel. Bizonyára saját élményből meríthette, a címből ki is derül minden a problémáról. "I should leave, Put your clothes back on now".

Sunday I'll Be Gone: Akusztikus gitár és zongora indítja, aztán egy kis, tiszta hangú elektromos gitár dallam is bejön. Picit gyorsabb szám, de ez is melankólikus. Arra kéri álmai hölgyét, maradjon vele, mert vasárnap aztán elmegy. A nő egy fotót kért tőle, hogy emlékezzen rá. A szomorkás ifjú pedig irónikusan megjegyzi, hogy "ha csak egy fotón múlna, még mindig itt lennél velem".

One More Day: Szép, lassú, akusztikusgitár-bontós, zongorás ballada. Úgy tűnik, a kérés ellenére nem maradt ott a nő, mert itt már arról kérdezi, hogy van és visszajön-e valaha. "I have changed and I realized I was wrong. I was wrong. Now I never see your face anymore. Oh my love. I'd give anything for one more day with you." Szegény.

I'm Too Good: Akusztikus gitár. Aztán már basszus és dobok is, lendületesebb dal. Érdekes dallamok. Kezd magához térni hősünk, rájön, hogy ő túl jó ahhoz, hogy ennyit szenvedjen. Ez a szám egy kicsit L.A. Guns-os.

I am a Vampire: Ez a szám már rockosabb, és egy kicsit Doors-os. Nem is kicsit.

She Visits Me: Nem egészen derül ki, hogy a romantikus találka éjjelente egy régi hölgyismerőssel vagy egy álmában támadó démonnal történik-e, mindenesetre kedvesen énekel róla. Egy szál gitár, akkorbontás, ének. "She always knows when I have noone and suddenly she's there to tempt me. She visits me, she visits me from the corners of the past."

Tattoo of Her Name: Táncos, pörgős rock'n'roll, a szerző nem éppen szerencsés szerelmi életéről. A történetben egy nő könnyes szemekkel mutatja neki a lila foltokat, mert a férje megverte, és rábeszéli a férfit, hogy együtt öljék meg a szemétládát, és lépjenek le a pénzzel. Miután ez megtörtént, a hölgy feljelenti a tettest. "There's a tattoo of your name across my soul".

Be With Me: Régi dal, még a Nude-on jelent meg, majd a Turquois & Crimson lemezen is. Most az album akusztikus jellegű hangszerelésével szólal meg. Légy velem.

Having Part Of You: Nagyon szép, lassú, szerelmes dal, gitárkisérettel. Költői dalszöveg. "Getting half of you… it feels like everything".

I Can't Say No (To You): A Be With Me-hez hasonlóan ez is szerepelt korábbi albumokon (Nude), és szintén szerelmes témájú dal. Alternatív rock hangzás, gitár, dobok, ringatózós szám pároknak. Meghódít az éjszaka, és nem tudok igent sem nemet mondani neked.

értékelés: 10/10

4 komment

 1. Rajottem miert jo ez az album. Azert mert kurva jol szol! Jol van masterelve, es mar egy atlagos hangrendszerbol is nagyon igenyesen lehet elvezni. Szeretem az akusztikus hangzast.
  Azokat a zeneket szeretem amik jol vannak keverve, “allatul” szolnak. A hiphop es a country is ilyen, mindegyik stilusbol egy profi hangmernok csodat kepes kihozni.


 2. Igen, az ilyeneknél jobban kiütköznek a hangzásbeli különbségek, és azt el is felejtettem írni, hogy de jó szól :)


 3. én pedig egyszerűen csak nagyon szépen köszönöm ezt az ismertetőt, és az egész oldalt is:) nemrég bukkantam rá, és most alig győzök csemegézni, és pótolni az elmaradásaimat:) .. újabb kedvenceket sikerült felfedeznem, és ezért nagyon hálás vagyok:) .. +1 újabb állandó látogatóvá váltam, ez már biztos:) .. csak így tovább!:)


 4. Köszi, és különösen azt, hogy “csendességed” ellenére hangot adtál a véleményednek! :) (csak így tovább!:)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *