h1

The Perfect Name live

2006-11-26

The Perfect Name 25-11-06 Kultiplex, Bp.

Magyarország egyik legjobb zenekara, a másfél évtizedes múltra visszatekintő, alternatív rockot játszó The Perfect Name ismét kitűnő koncertet adott a fővárosban. Sajnos ritkán lépnek fel, de minden ilyen alkalom ünnep. A mélyértelmű, filozófikus dalszövegek és az igényes zene kompromisszumok nélkül is megtalálja a maga – rendkívül lelkes – közönségét, és a kettő találkozásával létrejön a varázslat. Ennek a tanúi lehettünk tegnap a Kultiplexben, ami egyébként elég jó hely. Hangulatos, igényes, jó a berendezés és a palacsintájuk is. A közönséget a Passage és az Amber Smith zenekarok melegítették be.

 

A Perfect Name éjfél után kezdett bele kb. másfél órás műsorába, de a rajongók cseppet sem voltak elpilledve, és a közönség és a banda kölcsönösen lelkesítették egymást a buli folyamán. A hangos üdvrivalgás közepette a színpadra vonuló zenekar elsőként a már régről ismert Korrózióval indított, majd a Sonette következett, a termet betöltő hallgatóság aktív része pedig minden számot végigénekelt és táncolt. Ezután a „Sláger“ becenevű dal, a legújabb lemez maxija, a Belső oldalakon jött, de ugyanígy slágernek nevezhetnénk a zenekar többi számát is, legalábbis az alapján, ahogy az első sorok beindultak rájuk. És persze, azért is, mert a repertoár egy része még 15 évvel ezelőttről való, és már mindenki kívülről fújja a szövegeket, a dalokat, amelyeket ezredszerre sem lehet megunni. Érdekes volt a Maya II. (Mozi) és a Maya c. dalokat egymás után meghallgatni, a tavalyi lemezen hallható verzió után a ’92-es Isis-en levő következett. A két, viszonylag lassú szám után pedig az új lemez legbeindulósabb dala, a Ma éjjel jött, amelynek lelkesítő szavai különös értelmet nyernek a koncerteken, mert a dal tényleg mindig „újra életre kelti benned a régen elfelejtett erőt“. Ahogy telt az idő, a közönség fáradhatatlan lelkesedésével együtt a zenekar is egyre önfeledtebben játszott, igazi, „élő“ show-t adtak elő a szűkös színpadon. Ami viszont hiányzott végig, az valamiféle világítástechnika – két sor mozdulatlan, színes, mennyezeti lámpán kívül szinte a vaksötétben álltak, csak a fel-felvillanó vakuk fénye emelte ki néha a banda tagjainak alakját. A háttérben lévő, nagy, fehér vetítővászon sem dobott sokat a képen…

   

A Ma éjjel után két másik dal következett az új lemezről, majd pedig az est nagy meglepetése, az Isis, amit a többség még soha nem hallott tőlük élőben. Érdekes véletlen, hogy a dal pont most került a repertoárba, amikor a zenekar fórumán a rajongók kedvenc dalainak összesített szavazásán is ez végzett az első helyen. ;) Köszönjük. Pedig nem egy bulis, slágeres számról, hanem egy mély, drámai műalkotásról van szó, na de pont az ilyenek miatt – is – szeretjük őket. Utána újabb meglepetés jött, mintha kívánságműsor lenne: a Rossz időben, rossz helyen. Izgalmas ellentéte az estének a szöveg, hiszen most egészen biztos, hogy jó időben, jó helyen voltunk. A dal kicsit gyorsabbra véve és egy érdekes gitárdallammal kiegészítve sokkal jobb lett, mint az albumverzió. A végén egy kicsit U2-snak hatott. Az új lemez klipnótája (Város) után két régi sláger következett, a Mi ez a csend? és a Helló. Eddigre már a zenekar és a közönség (első pár sora) is láthatólag magán kívül volt a remek estének köszönhetően, amely végül a Többet vársz a jótól ugrálós őrjöngésében tetőzött, majd az imádott zenekar levonult a színpadról. Úgy tűnt, senki nem számolt ekkora sikerrel, mert felkapcsolták a lámpákat, és a háttérzene is megszólalt, mintha vége lenne az egésznek, és egy pillanatig el is hittük. Aztán nem hagytuk annyiban – a taps és visszázás mellé minden lehetséges zajforrást (pl. asztalcsapkodás üvegekkel) igénybe véve a kitartó hallgatóság elérte, hogy a banda még egy szám erejéig visszatérjen. Jó volt látni, hogy a koncert végére még a – nem éppen ugrándozásáról híres – frontember is mozgásba lendült. A Hideg, mint a jég totális bulihangulata után, azt hiszem, a zenekar és a rajongók is elégedetten távoztak a szombat esti csoda helyszínéről.


koncerthangulat (bootleg, lofi)

TPN hivatalos oldal: http://www.theperfectname.hu
Myspace: http://www.myspace.com/theperfectnameband

Következő koncertek:
December 15. Bahnhof
Január 13. Kultiplex
Február 27. Süss Fel Nap
Március vége. A38

5 komment

  1. Köszönöm az élvezetes beszámolót. Tényleg sajnálom, hogy kimaradt (különös tekintettel az Isis-re és a Rossz időben, rossz hely-re, és persze a társaság miatt). Ritka az ilyen este, de ritka az is, hogy a KFT és a MIND1 játsszon egy színpadon, így egyáltalán nem bántam meg azt sem, de a TPN hasonlóan katartikus koncertélménnyel tud szolgálni. Majd legközelebb, mert lesz legközelebb.


  2. Szerintem a következő bulin bepótolhatod a dolgot, nekem úgy tűnt, vagy legalábbis titkon remélem, hogy a közönség lelkesedése egy időre megadta a kellő töltést a zenekarnak ahhoz, hogy hasonló estéket produkáljanak.


  3. December 15 azért lesz jó, mert aznap lesz utoljára sulim ebben a félévben, és épp időben fogok visszaérni! A vonat pont a Nyugatiba fut be 8-ra… :-) Ami azt is jelenti, hogy a kellő mértékű alkoholos megalapozás már Szögeden elkezdődik!


  4. Ja, gratulálok a blogodhoz! Nívósak a recenziók, tetszik a design, minden FRANKÓ! Csak í/agy tovább!


  5. köszi!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *