h1

Gnarls Barkley – Crazy

2006-12-01

 
http://www.gnarlsbarkley.com/
http://www.myspace.com/gnarlsbarkley

Nagy meglepetés volt a számomra Gnarls Barkley felfedezése az idén. Mármint az, hogy én felfedeztem :) Ugyanis dark-sznob lévén csak nagyon ritkán kapcsolom be a tévét, és még annál is ritkábban hagyom, hogy az MTV vagy VIVA nevű szenny menjen rajta, és hogy még oda is figyeljek? Egy rapperre?! Nos ez történt, amikor megláttam a Crazy klipjét, teljesen eldobtam az agyam. Zseniális klip, jó, fülbemászó zene, okos szöveg, húha. Úgyhogy meghallgattam az albumot is, és tetszett.

Sokáig azt hittem, hogy Gnarls a fekete rapper neve, aki énekel, de azóta már kiokosodtam, és tudom, ez egy zenekar, egy duó, amelyben a rapper Cee-Lo (Thomas Callaway) és a DJ-producer Danger Mouse (aka Brian Joseph Burton) zenél, utóbbi egyébként a Gorillaz és a The Rapture zenekarok egy-egy albumának producere is. Első albumuk – St. Elsewhere – idén áprilisban jelent meg a Warnernél, és nagy sikere lett (az USÁ-ban augusztusban lett platina). A Crazy c. dal pedig megnyerte az MTV's European Music Awards idei Future Sounds díját, és ez lett az első olyan szám, ami az angliai kislemez toplistának első helyére jutott pusztán a letöltések eladásai révén (ugyanis még a megjelenés előtt egy héttel kapható volt a dal az iTunes-on keresztül).

Az album végig nagyon jó (négy dalt meghallgathatunk a fenti myspace linken). A stílus változatos (soul, rap, boogie, D'n'B, elektronikus ritmusok), a dalszövegekre is érdemes figyelni. Nekem a Crazy (=bolond) után leginkább a másik "pszichotikus" témájú dal, a Just A Thought tetszik ("And so I tried Everything but suicide But yes, its crossed my mind") – preview. Térjünk vissza azonban a Crazy klipjére, ugyanis nagy része van a figyelem felkeltésben annak, hogy milyen ötletes, milyen egyszerű és mégis zseniális. A Robert Hales által rendezett videóban ugyanis Rorschach-teszt pacák morfolódnak egymásba, miközben izgalmas ábrák, alakok mellett a két zenész is feltűnik a foltokban. (Ez az a tintapaca teszt, amelyet egy svájci pszichiáter dolgozott ki, és mindenféle diliket diagnosztizálnak vele, miközben a delikvens megmondja, mit lát az ábrán.) A dalszöveget Cee-Lo írta, a zenében pedig a '68-as spagetti western, a Django, Prepare a Coffin! filmzenéjéből bukkannak fel hangminták. Lássuk:

Egy komment

  1. Sok szeretettel Pannnnninak…
    GyulaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *