h1

Paatos – Silence of Another Kind

2006-12-05


http://www.paatos.com/
http://www.myspace.com/paatos

A Paatos svéd rockzenekar, 2000-ben alakultak. Leginkább progresszív rocknak nevezhető a műfaj, amelyben alkotnak, de Portishead-féle trip-hop hatások is tetten érhetőek zenéjükben. Hasonló hangzású zenekarok: Porcupine Tree, Opeth, Antimatter, Anathema, The Gathering, Ulver.

Tagok: Petronella Nettermalm (énekesnő és csellista), Peter Nylander (gitár), Stefan Dimle (basszusgitár), Ricard Nettermalm (dobok, az énekesnő férje), Johan Wallen (billentyűs). Eddig négy lemezük jelent meg, az első egy kislemez 2001-ben Perception címmel, melyet első teljes albumuk, a Timeloss követett. Ekkoriban már elég sokat játszottak külföldön is, és egy turnén találkoztak későbbi kiadójukkal, akivel első nagyobb ismertséget hozó sikerük, a 2004-es Kallocain megszületett. Ezidőtájt a Porcupine Tree előzenekaraként is koncerteztek. Legújabb lemezük, a Silence of Another Kind idén májusban jelent meg.

Legújabb albumukon, állításuk szerint, keményebbre vették a hangzást, és valóban található néhol egy kis torzított gitár rész, de nem jellemző rájuk semmiféle metál hangzás. Már az album első dala, a Shame (lásd, ill. halld lejjebb) is valahogy az Opeth-et juttatja eszembe, tőlük is leginkább a Damnation nyugisabb, progresszív számait. Talán az erős basszusfutamok és a váltakozó ritmus miatt. A következő, Your Misery meg inkább Antimatter-es, tiszta gitáralap, lassú, álmodozós háttér, finom, női vokál. A Falling ismét kicsit Opeth, de Gathering is van benne. A hasonlóságok ellenére összességében azért van egy jellegzetes, saját hangzásuk. Mindegyik szám jó, a gyors, slágeres refrénű There Will Be No Miracles is érdekes. Az album csúcsa szerintem a teljesen beborult, lassú Not a Sound, amely az utolsó, instrumentális dalt, a címadó Silence of Another Kind-t vezeti fel, és ennek a szövegében szerepel az a "másfajta csend".

Itt is vannak hangminták, a zenekar honlapján is, az első 5 dalból, és a fenti myspace linken szintén.

2 komment

  1. Új albummal jelentkeznek!(Breathing) A zenekar hivatalos oldalán három dalba lehet belehallgatni+ a Gone videoja is megtekinthető, ezek alapján elég biztatónak tűnik az új lemez!


  2. köszi!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *