h1

Juno Reactor: Shango

2007-01-25

Nem mai lemez, de ha azt vesszük, hogy azóta csak egyet adott ki a zenekar, akár újnak is számíthat Juno Reactor 2001-es Shango c. albuma. Ezt olyankor szoktam hallgatni, amikor igazából fogalmam sincs, hogy milyen hangulatban vagyok és mit akarok hallgatni, illetve amikor éppen semmi sem tetszik, a szomorú zenéket unom, a vidám idegesít, akkor ez az, ami megnyugtat. Ráadásul megunni sem sikerült még, pedig ugye, a trance zenének lételeme az ismétlődés és a monotonitás. Talán ezért is különleges az album, mert nagyon sokféle hangzást, ritmust felvonultat, különféle népi/törzsi motívumokat is. A nyitó Pistoleroról valami vadnyugati dolog jut eszembe (a zene szerepelt a Once Upon a Time in Mexico filmben), a Hulelam afrikai elemekből áll, aztán vannak ridegebb, elektronikus hangzások is. A Pistoleroban egyébként Billy Idol gitárosa, Steve Stevens játszik. A top kedvencem a Masters of the Universe, amiben sikerült megvalósítani az univerzum-feelinget a visszhangos, távolba zengő énekhang sample és a pörgős ritmus által. Nyugisabb dalok is vannak, a Solaris és a Song for Ancestors inkább ambient zene. Egységes, végig szinvonalas, sokoldalú album, amit azoknak is nyugodtan ajánlok, akik egyébként nem kimondottan vannak oda a techno-trance stílusokért.

Shango Tour in Japan (2001) live

Az angliai zenekar egyébként két tag, Ben Watkins and Mike Macguire köré csoportosul. Első lemezük (Transmissions) még 1993-ban, legutóbbijuk (Labyrinth) pedig 2004-ben jelent meg. Ismertségüket szerintem sokban köszönhetik a filmiparnak is, dalaik, zenéjük olyan filmekben szerepel, mint pl. a Mátrix, Animatrix, Mortal Kombat, Drive, Eraser, Lost in Space stb. Legutóbb egy egész filmzene megalkotására kérték fel a banda oszlopos tagját, Ben Watkinst, a japán anime, Brave Story zenéje tavaly jelent meg limitált példányszámban.

2 komment

  1. Ez az egyik legjobb album tőlük. És a Masters of the Universe egyszerűen zseniális! Attól a számtól kb fénysebességgel pörög az ember agya. Szal ja, Juno Reactor rulez. :D


  2. Egyszer meghallgatnám így élőben, az biztos!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *