h1

Air – Pocket Symphony

2007-03-08


http://www.pocket-symphony.com/
http://www.astralwerks.com/air/
http://en.wikipedia.org/wiki/Pocket_Symphony
http://www.myspace.com/intairnet

Az Air előző lemeze valahogy nem annyira hatott meg, a most kedden megjelent új viszont zseniális. A Pocket Symphony 12 dalt tartalmaz, akusztikus hangzású, nagyon hangulatos, néhol búskomor album. A francia duó zenéje bár alapvetően elektronikus, sok más hatást is szokott mutatni (trip-hop, rock, jazz elemeket). A tagok: Nicolas Godin építész és Jean-Benoit Dunckel matematikus végzettségű, így a zene okossága is érthető. Ráadásul Godin nemrégiben megtanult kotón és shamisenen is játszani egy okinawai mestertől, úgyhogy igencsak dicséretes módon az új lemezen japán népi hangszerek is megszólalnak. És az nagyon jó.

Az album első dala a Space Maker akusztikusgitáros instrumentális szám, a Once Upon a Time-ban pedig megesküdtem volna, hogy női vokál van, pedig Jean-Benoit énekel. Ez a dal jelent meg először kislemezen, januárban, és ezt hallhatjuk a zenekar myspace oldalán is. Koto elsőként a harmadik számban – One Hell Of A Party – hallható, ami egyébként szerintem az egyik legjobb dal a lemezen. Itt Jarvis Cocker angol énekes hangját hallhatjuk. A One Hell Of A Party egy kicsit egy Tindersticks dalra emlékeztet, lassú, szomorkás, mély hang, prüntyögés. A következő dal – Napalm Love – radioheades zongorahangggal indul. A Radiohead téma egyébként ott is bejön, hogy az ő producerük dolgozott a lemezen, Nigel Godrich. A lemezen egyébként Cocker mellett Godin és Dunckel énekelnek, valamint Neil Hannon a Somewhere Between Walking and Sleeping c. dalban. A Mayfair Song-ot, ami 5. a lemezen és instrumentális, a zenekar egy nap alatt dobta össze, az utána következő Left Bank pedig egy hotelszoba magányában készült, és egy hirtelen távozó hölgy ihlette. Egyszerű, pár akkordos, szelid, melankólikus dallam. A Photograph filmszerű, altatós dal, talán ez a leginkább air-es. A Mer Du Japon-t Nicolas haiku-dalnak nevezi, a japán tenger különleges hangulatát próbálták megfogni egy gyorsabb számban, tradicinális hangszerekkel kiegészítve. A maradék négy dal már mind lassú, csilingelő, borús, altatózene.

2 komment

  1. én is már egy hónapja hallgatom folyamatosan a lemezt és úgy tűnik, megunhatatlan!


  2. Jó nagyon az új AIR album, de nekem a kedvencem továbbra is az 10000Hz LEgend marad. Annak idején (kb. 5 évvel ezelőtt) egyik osztálytársamtól megtudtam, hogy a Virgin Megastore-ban mindenféle kazettákat (gondolom, amik már évek óta porosodtak a polcon kellő érdeklődés hiányában) 50 Ft-os áron lehet vásárolni. Felkerekedtem és rögtön vettem egy tucatot, persez, mondanom sem kell, hogy nagy részük hallgathatatlan vacak volt. Azonban köztük volt, az előbb már említett 10,000 Hz legend is, ami azóta az egyik kedvenc lemezem. Az AIR tényleg egyedülálló.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *