h1

Kim Doo-Soo

2007-04-13

KIM Doo-Soo modern koreai folkzenész, énekes-gitáros dalszerző. Ha a földgömb másik oldalán született volna, most valószínűleg Bob Dylannek, Leonard Cohennek vagy Nick Drake-nek hívnák. Zenéje és dalai még a szövegek megértése nélkül is legalább annyira jók és élvezetesek, mint az említetteké. Kim a Daegu tartománybeli Sincheon-dong-ban született 1959-ben, Ji Seo Jong néven. Művésznevét egy regényből vette. Bankár apja megtiltotta, hogy zenéljen, de egy idősebb nővérétől megtanult gitározni. Idővel elmenekült a szigorú szülői házból, és az utakat járta gitárjával, a lelki űrt pedig a zene mellett alkohollal próbálta pótolni. Később, halálos beteg édesanyja kérésére befejezte egyetemi tanulmányait. Majd szöuli nightklubokban kezdett fellépni. Első lemeze 1986-ban jelent meg, a következő ’88-ban, a legismertebb, Bohemian című pedig 1991-ben. Utána egy évtizedre eltűnt, majd 2002-es Free Spirit lemezével tért vissza, amelynek hatására sokan újra felfedezték, vagy éppen ekkor ismerték meg.

Kevés háttérzenével, enyhe vonósokkal is csak ritkán megtámogatott egyszerű gitárzenét játszik, akusztikus gitáron pengetett akkordbontásokra énekel melankólikus dallamokat, néha egy-egy csengettyűvel vagy szájharmónikával kiegészítve egyedi hangzású zenéjét.

Az állítólagosan két öngyilkosságot is előidéző Bohemian c. dala egy nemzetközi szomorúszám válogatáson is szerepel, az Internation Sad Hits – Volume One – altáji nyelvek lemezén. A CD-n négy ázsiai művész borongós dalait ismerhetik meg a nyugatiak, Kim mellett Japánból Tomokawa Kazuki és Mikami Kan valamint a török Fikret Krizilok 4-4 száma szerepel.

http://www.amazon.com/International-Sad-Hits-Vol-Language/dp/B000HDRATE

http://www.midheaven.com/fi/audio2/Bohemian.mp3

4 komment

  1. na csakhogy van már frissítés! mer én innen töltöm csak fel a soulseek-listámat, nincs időm zeneileg tájékozódni. közszolgálat!


  2. mondjuk egy koreai bulat okudzsava, az túl nagy falat.


  3. úgy olvastam, hogy bulát, már akartam is írni, hogy pasi :) ennyi sok blogot nem könnyű frissítenem, hangulattól függ…


  4. na, írtam még egy töltenivalót :)

    (hát igen, ha fiatalabb koromban lett volna internet, nem múlik el a gyerekkorom úgy, hogy nem értem a tv-paprika dolgot..)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *