h1

Assemblage 23: Meta

2007-04-29


http://www.assemblage23.com/metahear.html

Ahhoz képest, hogy menyire vártam, végül el is felejtkeztem az új Assemblage 23 albumról (Meta), amely lassan már három hete megjelent. Talán jobb is, mert így valamivel langyosabb elvárásokkal hallgattam meg a lemezt, ami elsőre nagyon jól szól, de aztán bele lehet fáradni, és most már csak azt remélem, hogy a többszöri meghallgatás teszi majd igazán élvezetessé. Egyelőre maradnak a korábbi kedvenceim, leginkább a Failure és Storm albumokat szeretem, azokban több a feeling, hangulat, őszinte szövegek. Nagyon jó album lett a Meta is, de valahogy ridegebb, gépiesebb, mesterkéltebb. Mondjuk a gépiességet vicces felróni egy ipari alapokon nyugvó elektronikus zenének (a seattle-i bandát a szintipop és EBM kategóriába lehet beteni, utóbbi neves képviselői még a Front242, FLA, Nitzer Ebb).

A Meta a zenekar ötödik stúdióalbuma, ami nem is olyan sok, ha azt vesszük, hogy 1988-ban alakult a formáció, amelynek központi alakja – pontosabban szólva egyetlen tagja – Tom Shear. Már az elején sem siette el a dolgot, tíz év hobbizenélés után sikerült végre annyi figyelmet összeszedni, hogy megjelenjen az első album – a várakozás viszont bőven megérte. Azóta átlagosan kétévente jön ki új lemez. A saját dalok mellett jelentős mennyiségű remixet is készített, de mások is neki. Például a rajongók a fenti album Binary c. dalából..

Szóval az új lemez: jól szól, van benne egy kis teátrálisság, szintipadek, erős basszus és ritmus. Azt hiszem, nagyságrendekkel több élményt tudna nyújtani, ha valami klubban, sötétben, némi ital mellett, hatalmas hangszórókból, teljes hangerőn hallhatnám. Megpróbáltam összehasonlítani a korábbi albumokkal, hogy mi lehet, ami ebből hiányzik, de igazából azok is elég monotonak, úgyhogy lehet, hogy csak szokni kell. Valamivel kevesebb benne a hagyományoshoz közeli hangszín (zongora, gitár alig), és nem annyira energikus, laposabb. A Storm-ot hangzásában, hangulatában és szövegében sem múlja felül szerintem. Ettől függetlenül mindenképp pozitív, hogy új album jelent meg, és nem apadt ki a művészi véna. A korábbiakat már úgyis ronggyá hallgattam, jó egy kis változatosság.

Raw (sample)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *