h1

Linkin Park: Minutes To Midnight

2007-05-05


http://www.linkinpark.com/

Meghallgattam az új Linkin Park lemezt, ami a banda sikere és a sorozatos remixalbumok, kislemezek miatt egészen meglepő, hogy még csak harmadik a sorban. Már csak ezért is nagy várakozások előzték meg, és azért is, mert először még tavaly nyárra igérték a megjelenést, ami azóta többször is csúszott, de most már biztos, hogy az Unióban május 11-étől kapható. A másik érdekessége a lemeznek, ami miatt kiváncsian de egyúttal bizonytalankodva is vártam az, hogy már korán napvilágot láttak olyan hírek, miszerint az új albumon a zenekar teljesen elhagyja a korábbi nu metál stílust, ami már csak azért is furcsa, mert szinte azt lehet mondani, hogy ők voltak, akik sikerre vitték azt annó. Meg hát ez volt a fő elem, amiről felismerhetjük őket, úgyhogy nagy váltást jelent a rappelések háttérbe szorulása az énekdallamok javára, valamint az is, hogy ezen az albumon hallhatók tőlük először gitárszólók a dalokban. Kissé szkeptikus voltam, de kellemesen csalódtam. 

Tracklista: Wake – Given Up – Leave Out All the Rest – Bleed It Out – Shadow of the Day -What I've Done – Hands Held High – No More Sorrow – Valentine's Day – In Between – In Pieces – The Little Things Give You Away

Mint a borítón is láthatjuk, Linkinék elég borúsan és sivárnak látják a világot, ami a vége felé tart, legalábbis erre utal a lemez címe: Minutes To Midnight. Ez ugyanis az éjfélig tartó percek száma, ahol is éjfél jelenti a világ atomkatasztrófa általi pusztulásának idejét a Doomsday Clock-on. Bár Mike Shinoda énekes szerint a cím többrétegű metafóra, másképp is lehet értelmezni… A tőlük megszokott mód értelmes, elgondolkoztató szövegek ezen a lemezen is megmaradtak. Ami a zenét illeti, nemcsak a "nu", de a "metál" is eltűnt, legalábbis egy-két keményebb számot leszámítva amolyan alternatív rockot hallhatunk, némi hip-hop és elektronikus hangzásokkal kiegészítve. A kommerciálison belül, de széles skálán mozogva.  A jellegzetes, rekedt hangú refrén-ordítások itt-ott megmaradtak, de amúgy széles rétegek számára befogadható, és valószínűleg népszerűvé váló lemezt készítettek. Egy-két dalnál kisebb utánérzéseim is voltak, az 5., Shadow Of The Day például simán lehetne U2 szám, az utolsó dal vége pedig anathemás, a közepe meg trip-hop. A lemez első kislemezes dalát, a What I've Done-t már hallhattuk, április 2-án jelent meg, a Given Up pedig május 15-én fogja követni. A többi dal közül nekem legjobban a keményebb, de slágeres hangzású, energikus No More Sorrow tetszik leginkább, a tuti kedvenc pedig a lírai In Pieces, amiben egy – náluk, eddig – kuriózumnak számító, gyönyörű gitárszóló is van. Érdekes mód elsőre az album eleje nem annyira jött be, a végére maradtak a nekem tetsző számok, de azonnal újra is hallgattam utána, aztán újra meg újra… és bár valahol sajnálom, hogy felhagytak a korábbi zenével, amit szerintem ők csináltak talán a legjobban, kárpótol érte, hogy egy igényes, és nagyon jó lemezt hallgathatok így is, eredeti dalokkal, kitűnő hangzással. What I've Done klip:

12 komment

 1. szia!
  szépen írtál a lemezről:)
  ismered a Tribute zenekarát a Linkinnek ?
  Üdv Csilla


 2. köszi. ezexerint neked tetszett a lemez?
  magyar tribute? nem..


 3. piknik park…

  ők is igényesek. de az új album nekem is nagyon tetszik. In this world és One perfect something, nagyon ütős.


 4. ilyen című számok csak a jópár héttel ezelőtti fake release-en voltak.. [ami annyiból hasonló, hogy az énekes korábbi zenekarának, a Grey Daze-nek számai], az igazi lemez 4-én került ki. az itunes-os pre-orderen van/lesz még két egyelőre ismeretlen secret bonus.


 5. Igazad van, hogy stílusban nagyot változtak, de magát a nu metal műfajt szerintem a KoRn képviselte először. Persze nem olyan formában, mint Chesterék. Nekem is a vége tetszett inkább – főleg a The little things give you away záró akkordjai -, és maga az album is komplex, több rétegű, nehezen emészthető, elsőre nem tetszős, tehát nekem való :)


 6. kronológiailag valóban nem műfajelsők, de eladásokban igen


 7. Egyértelmű, hogy újat alkottak! Nem erre gondoltam.


 8. Hella!

  Szerintem a régi nagy fanok nem fogják ezt az albumot szeretni. Csak a nyitottak vagy akik eddig nem szerették, ismerték őket. Popos, dallamos, kristálytisztára masterelt anyag lett. sose voltam nagy fanuk, most se lesznek kedvenceim, de nálam egyértelműen legjobb albumuk :)


 9. Én nagy fan voltam és vagyok. Szerintem a Meteora továbbra is a legjobb albumuk, ez is teccik de azon minden szám tatszett, ezen meg csak a legtöbb. de ami igaz az igaz, a világ zenei nagyhatalmait(I see me in you, ilyen angoltudással bejutni az mtv-re) jópár mérfölddel lehagyja LPRULZ!!!!!!!!!!!!!!!!!


 10. nálam az első az első


 11. http://piknikpark.hu
  http://atomora.com


 12. Szerintem a legrosszabb albumuk… a hibryd theory szerintem a legjobb albumuk monnyuk a minutes to midnight-ról a what i’ve done, a given up, a leave out all the rest,a bleed it out és a no more sorrow nagyon jók:) de nekem nagyon hiányzik mike:) és túl sok a lassú szám én igazából olyan fan vagyok hogy azt a hangzást szeretem hogy jön a hip-hop utána jöhet a metál tulajdonképpen sokan ezért szeretik a linkin parkot:) remélem a következő albumukban “megjavulnak” ez voltam én:)

  By Myself(akik szeretik az LP azok érteni fogják)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *