h1

Assemblage 23 live

2007-08-20

Assemblage 23 live
2007.08.19. Zürich, Dynamo

Binary
Naked
Opened
Madmans Dream
Sorry
Damaged
Raw
You Havent Earned It
I Am The Rain
Drive
Document
Let The Wind Erase Me
Decades
Dirt
Let Me Be Your Armour
Disappoint

Az Assemblage 23 új lemeze, a Meta európai miniturnérjának utolsó állomására érkezett a kis zürichi klubba (Dynamo). Itt nagyterem is van (annó ott láttam a Crüxshadowst), de most a pincében, a kicsiben volt a buli. Így aztán nem is volt nehéz teltházat csinálni, a levegőtlen, forró helyiségben épp, hogy elfért a kb. 50 főnyi lelkes közönség. Aki nem tudná, a zenekar valójában egy személy, Tom Shear (Seattle-ből), akit két rendszeres tag kisér általában a koncerteken, de most ők nem jöttek el, hanem Daniel Myer a Haujobb-ból játszotta a szintiszólamokat és effekteket, a többi pedig a háttérből szólt. Elektronikus zenénél érthető is, hiszen minden kompjúteren keresztül, programozva szólal meg, nem nagyon van mit eljátszani..

Daniel egy laptoppal nyomult, és volt egy keyboard is, sok DJ-ként tekergethető potival, szóval nem volt olyan érzésem végül, hogy csak karaokéznak. Ráadásul Tom igencsak bemozogta a kis, 3 méteres színpadot (mondjuk ő magában is elég nagy termet), és sokat adott az élő koncert élményhez a mögéjük vetített videó is. A hangzással sem volt gond, a pincehelység meglepően jól bírta a durva ritmusokat és erős basszust, illetve a hangerőt. Egyedül csak valamiféle szellőzőrendszer hiányzott, semmi levegő nem volt, csak hőség, már az első számnál csurgott a víz a hajamból. Később egy technikus a szinpadra felszerelt egy ventillátort – azt a fehér, talpas, műanyag, legolcsóbb fajta forgósat, viccesen nézett ki..

A kis hely és utolsó koncert ellenére igazán jó buli volt, kellően sok számmal, energiával, őszinte előadásmóddal, és Tom a közönséggel is bírt kommunikálni. Később back stage találkoztam vele, és nagyon kedves volt. Mondta, hogy mindketten új turnéra sietnek, neki szeptemberben indul az amerikai lemezbemutatós, úgyhogy a koncert után hajnali 4-kor indulnak el. Talán ezért is volt időben megtartva a buli, viszonylag korán, már este 9-kor elkezdtek játszani. Mostanra már sikerült az új album számait is megszeretnem (akinek elsőre nem jött be, hallgassa sokat!), erről szóltak a jobb dalok meg sok régi sláger. Ezek közül jónéhányat új verzióban, átmixelve adtak elő (pl. Naked, I am the rain, Disappoint), bár nekem nem tűnt olyan nagynak a változás. Kedvenceim közül a Groundot hiányoltam, ellenben örültem a Nakednek, Disappointnak, és az új lemezről szerintem a Raw volt a legütősebb. (Egy részlet az utolsó dalból:)

Egy komment

  1. A VNV Nationt jobban szeretem, de az Assemblage nyugisabb számai is hallgatásra érdemes futurepopok. A King of Insects a nagy kedvencem tőlük. :)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *