h1

KMFDM: Tohuvabohu

2007-09-06


http://www.kmfdm.net/
http://www.myspace.com/officialkmfdm

Bár nem vagyok sem nagy, sem régi ismerője a zenekarnak, azért jópár korábbi számukba, lemezükbe is belehallgattam az új mellett, és úgy jutottam arra a mások által is osztott nézetre, hogy szinte mindig ugyanazt játsszák. De nem baj, mert jó. Még egy lemezen belül is elég hasonlatosak a számok, az alap némi ipari rock, de annak is a könnyen emészthető, kvázi diszkóverziója, plusz torzított gitáralap, férfi vagy néhol női énekkel. Klubságergyár. Amitől az új lemez valamiért jobban tetszik, hogy még jobban szól. Nem csak nekem tetszik, az industrial-music.com-on is toplistás volt, most a negyedik helyen áll az eladásokban.

A KMFDM már 1984 óta zenél, a Tohuvabohu a 16. stúdióalbumuk, és augusztus végén jelent meg. A lemez a bibliai, héber tohu va bohu kifejezésről kapta címét, ami a világ megalkotása előtti formátlan káosz állapotát jelöli (és nálunk leginkább hazai politikai beszédek kapcsán lett ismert fogalom..:). A lemez tényleg kaotikus, már ami a stílusokat illeti, vannak rajta metálos, rock, pop, dance és dark számok is. Sőt, a dalok szövege is különböző nyelveken szólal meg, van benne az angol mellett német, latin, héber, spanyol és állítólag kongói is. Ha már nyelvészkedünk, a zenekar neve egy rövidítés: Kein Mehrheit Fur Die Mitleid. A borító pedig eredetileg így nézett ki, majd megváltoztatták, aminek a zenekarral már régóta együtt dolgozó tervező igencsak nem örült.

Az új lemez négy dalát hallgathatjuk meg myspace-en. Nekem a címadó Tohuvabohu és a szintén meghallgatható I Am What I Am mellett a kissé epikusabb Bumaye tetszik az albumról.

3 komment

  1. Az új album nem annyira rossz,bár jobb is született már.Az újjáalakulás óta valahogy nem jön össze semmi maradandó.Nem tudom,mely albumaikat ismered,de a Money,Naive lemezektől felfelé,az Adios-ig bármelyik igen élvezetes.

    Jobb lett volna,ha nem éled újra a zenekar,hanem Sascha K. az MDFMK-t folytatja tovább Luciával és Tim Skolddal.

    Érdemes még kipróbálnod a Slick Idiot első albumát,a Dicknity-t.Két ex-KMFDM tag,Günter Schulz és En Esch hozta létre.Rohadt jó.


  2. azt láttam, hogy jó sok melléktermékük van.. régieket csak random hallgattam meg best ofot, mert nem tudom, melyiket kell, és nehéz is megfogalmazni, hogy mitől olyan egyformák, hiszen ezen az albumon is egész más számok vannak.. talán a hangszerelés?


  3. Hő!
    Letöltöttem szinte az összes stúdióalbumukat a KMFDM-től, és mind nagyon tetszik a tag váltástól függetlenül. Szerintem a KMFDM a legjob, és a legkülönlegesebb együttes. LEgalábis nekem.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *