h1

Orphaned Land: El Norra Alila

2008-01-10

Olyan lassan halad az új Orphaned Land lemez, az ORWarriOR megjelenése, amelyet a Porcupine Tree frontember Steven Wilson producál majd (és idénre várható), hogy kénytelen vagyok minden régi anyagukat előásni addig is. Nem, mintha ez baj lenne… Az El Norra Alila még sokkal nyersebb, mint a későbbi – talán fő sikerüknek nevezhető, legismertebb albumuk, a – Mabool. Ugyanakkor ebben is benne van az izraeli metálzenekar megszokott hangzása. Zenéjüket úgy jellemzik, hogy "tangó Isten és  Sátán közt", ellentétekből és konfliktusokból épülő kultúrális keverék. A különböző hatások, ősi hangszerek és mítoszok találkoznak több nép zenéjével és nyelvével, és mindezt metálzenébe oltották.

Ebből a régi lemezen már hallgatjuk a közel-keleti dallamokat, és epikus hangulat vegyül a death metál mellé. Ez tulajdonképpen az első albumuk, ha a korábbi Sahara c. demót nem számítjuk. Az El Norra Alila 1996-ban jelent meg, címe egy zsidó dalból származik, sok vallási utalás mellett pedig arab dallamokat is tartalmaz, a két nép együttélését is szimbolizálva. A Nor fényt, az Alila éjszakát jelent, a sötétség és a világosság egymást kiegészítő létezése az új albumnak is központi témája lesz. Visszatérve a lemezre, ebben még meglehetősen sok a mély hangú, hörgős ének és a gyors, darálós gitár, a death/doom metál. Az első, líraibb, nyugodtabb dal az ötödikként szereplő The Neverending Way, dallamos, tiszta énekkel. Ez szintén kapcsot alkot a készülő lemezükkel, mivel annak a tervezett, teljes címe The Neverending Way of OrwarriOR lehet. A következő dal, a Takasim egy instrumentális, népies dallam, a későbbi Joy szintén. A legfülbemászóbb pedig talán az El Meod Na'ala, amiben többen is énekelnek egy népdalszerűséget keleti hangszerekkel kiegészítve, kicsit a Mabool Norra El Norra számára emlékeztet.

Meghallgattam közben a Sahara albumot is, de ez tényleg elég kezdetleges (persze, rossznak nem mondható), és a hangminősége sem csúcs. Inkább előveszem még a Maboolt és az Araratot, és megpróbálok nem ráunni. Az idei lemez mellé DVD-t is terveznek, várom már.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *