h1

Assemblage 23: Early, Rare, and Unreleased

2009-02-20

Most, hogy már a második fejezete is megjelent az Assemblage 23 régi demókat és ritkaságokat tartalmazó, limiltált kiadványának, ideje megemlítenem az elsőt is, ami szerintem egy kicsit jobb volt. Ezek a válogatások többnyire az egyszemélyes zenekar 90-es évek első felében készült dalait tartalmazzák, néhány korábbi és későbbi anyaggal kiegészítve, és ezer darab cd-n jelentek meg. Az első lemezt (1988-1999-es dalokkal) a legutóbbi, új albumuk, a Meta 2007-es turnéján lehetett megvásárolni, illetve a zenekar online boltjában, ahogy az újat is. Utóbbi a napokban jelent meg, szintén ezer példányban. Mindkettő kapható még mp3-letöltés formájában az ismert helyeken, itunes, amazon stb.

Azt hiszem, magától értetődő dolog, hogy egy kiadatlan dalokból, maradékokból való gyűjtés első adagja jobb, mint az utána megmaradtakból való szemezgetés, de amíg a következő lemez elkészül, a rajongóknak ez is öröm. Mivel másfél évtizeddel ezelőtti számok, az akkori technika hangján is szólalnak meg, bár újra fel lettek véve. A mai, keményebb, ipari hangzásnál dallamosabbak, némelyik már-már szintpop. Nem csak nyomokban tartalmazhat Depecke Mode-ot is :), hanem elég erősen hallatszik rajta Tom legelső, fő inspirátorainak hatása. Ugyanakkor azért elég eredeti hangszínek is vannak benne, vagy legalábbis látszik, hogy a ma már évek óta beért zenész tehetsége már korán megmutatkozott. Az első lemez dalai meglehetősen sötét hangulatúak is, a hangzás eszembejutatta a bonanzás időket. Még annak is, aki régen nem hallgatott ilyen stílust, nosztalgikus érzést okoz. A második gyűjtésnek, mondjuk, szebb a borítója. Ide, úgy érzem, két ellentétes okból csúsztak le dalok az első válogatásból. Vagy nem voltak elég közérthetők, vagy túlzottan is. Így egy-két elborultabb alkotás mellett vannak nagyon egyszerű alapokra épített, unalmasabb darabok is, mindenesetre ezt is érdemes meghallgatni. Érthetetlen, miért kellett annó több, mint egy évtizedet várni ilyen remek zenével, hogy végre megjelenjen a zenekar első albuma. A fenti két válogatás ebből a szempontból egyfajta utólagos igazságszolgáltatás is egyben, méltó helyükre kerültek a dalok.

(Vicces bénaság egyébként, hogy a Vol. 2.-re “parental advisory” figyelmeztetést tettek, ituneson is a dalok mellett ott szerepel, hogy “explicit“, jelezvén, hogy durva szövegek vannak benne. Nos, ennek egyetlen dalcím, a Relationshit volt az oka, amely a relationship szójátéka, és ráadásként még általában ki is van csillagozva. A terjesztők nem merték bevállalni ezt a nagy obszcenitást…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *