h1

Napos oldalon áll

2009-06-08

Június 26-án az A38 Hajó felhúzza a horgonyt, és kihajóz a nyílt óceánra. A legénység és a vendégek hada lélekben ott cirkál majd, hogy felvegyék utasukat, egy tarka inges, bohém urat, akinek az est folyamán a Tudósok zenélnek majd… Emlékkoncert Gallasz Józsefnek, aki az eltűnt Air France gépen utazott.

A legtöbbek által talán az Apa kocsit hajt c. dalról ismert Tudósok zenekar tagja, drMáriás nekrológjában úgy emlékezik: “Józsi a Bahia környékén bukkant fel a nyolcvanas évek végén, ekkor ismertem meg, amikor egy ideig a Kispál és a Borz menedzsere volt, s ugyanekkor megfordult számtalan más zenekar életében is menedzserként, segítőként, plakátozás-szervezőként, nyomdászként, s mindenekelőtt barátként. A régi Sziget-fesztiválok nélkülözhetetlen figurája volt” – egy későbbi tévéinterjúban pedig mint Sziget-társszervező említi. Tény, hogy Gallasz mindenütt ott volt, dolgozott a Fekete Lyukban is, később a Millenárison, eszembe jut róla az első Volt, a Tilos az Á, Kulti, A38, Almássy tér… Nem is tudnék olyan, kultikus szórakozóhelyet mondani, ahova ne lett volna bejárása. A Kispál és a Borz menedzsereként beszélnek róla, ami lényeges, hiszen a zenekar talán legfontosabb, bemutatkozó albumánál bábáskodott, de tucatjával sorolhatnánk még az általa segített zenekarokat. Egy időben a Quimbyt, a Prosecturát, a Tudósokat is menedzselte, koncertszervetője volt a Másfélnek is, neve gyakran szerepelt a műsoros kazettás-LP-s korszak borítóin (pl.: Trottel, Andersen, Vidámpark, Perfect Name, VHK, Karabély…).

Az újságok, persze, nehéz életéről írnak, de aki ránéz, láthatja azt a nyugalmat, azt a kicsit cinikus mosolyt, amivel túljutott a gondokon. Irodalom-esztétika szakon végzett Pécsett, és bár másfelé sodorta az élet, végig esztéta maradt, a szépség nagy ismerője. Azzal foglalkozott, ami számára kedves volt. Mindig tudott örülni a szépnek, legyen az egy jó zene, könyv, film, egy finom étel, egy távoli ország vagy egy régi kincs a bolhapiacról. A nehézségeket talán ez ellensúlyozta: a pillanatok megrendíthetetlen öröme. Szeretett gyalog járni, sosem sietett, mégis folyton lótott-futott, egyik helyről a másikra. Mintha neki lassabban telt volna az idő, az ő napi 48 órájából jutott mindenkire, barátokra, szervezésre, mások segítésére, műveltségével való sziporkázásra kávézók teraszán. Sok százan vagy többen vagyunk gazdagabbak általa, és ezt idézzük meg a hajón is, sajátos humorát, szellemiségét, és mindazt, ami végleg ittmarad. “Együtt leszünk a bárka fedélzetén” – hogy egy kedves zenekart idézzek, a Perfect Name-et, melyhez szintén szoros, baráti szál fűzi.

A koncert 9-kor kezdődik, a Tetőteraszon lesz (érdemes időben érkezni, mert éjjel még van más program). A belépő 500 forint, ami teljes egészében lefogyasztható. A Tudósok mellett fellép még a Brains-ből Jimbo, Mc Colombo, Helmut, Dj Reza – “a pörgő drum’n’bass kitűnő nehéztűzérsége és könnyűlovassága”. Kedvcsináló:

“A Tudósok a magyar underground és progresszív zene egyik legpatinásabb együttese, amely a költészet, zene és performance határmezsgyéin mozogva valósít meg egy egyedülálló, tipikusan kelet-európai művészeti nyelvet sok humorral és öniróniával. Az utóbbi években jó pár koncertet adtak külföldön is, New York-tól Londonon, Párizson, Berlinen át Moszkváig és Szicíliáig kortárs zenei fesztiváltól avantgárd jazzklubon át pubig.” – olvashatjuk az A38 ajánlójában.

Linkek:

http://www.a38.hu/?p=programok&id=1757

http://www.myspace.com/tudosok

drMáriás nekrológja

Kispálék megemlékezése

Pár sor a Másfél blogján

Emlékek egy alapítványi oldalon

Checkpoint Charlie és Tigrincs búcsúja

Egy komment

  1. Szep iras! Komoly ember volt Jozsi, figyelmes es jo barat. Nagy veszteseg! Bognar AttilaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *