h1

Eminem: Relapse

2009-06-21

Relapse címmel jelent meg Eminem új lemeze májusban. Mivel rádiót nem hallgataok, plakátokról értesültem róla, hogy van valami új, és el is gondolkoztam rajta, milyen negatív felhangú szó az, hogy “visszaesés, hanyatlás”, vajon hogy kell ezt érteni. A régi slágerekre emlékszem, de a lemezekre már nem annyira, csak rémlik, hogy az utóbbi, Encore nem annyira jött be. Az is már öt éve volt, ami elég idő lehetett feltöltődni a sztárnak, meg az életrajzát olvasgatva, volt is rá oka, hogy pihenjen. Így viszont elég frissnek hat az új anyag, hasonlítgatni se tudom máshoz, nincs előítélet, sem akadálya, hogy tetsszen.

Skitekkel együtt 20 track, 77 percnyi zene van a lemezen. Ami elsőre szembetűnik (igazából fülbe:), és szimpatikus, hogy nagyon jól szól. Elsőként a Crack a Bottle jelent meg róla, majd a We Made You és a 3 A.M. videóklipjei. Utóbbi az intrót követő, első szám, komoly, személyes témával. Ez aztán végig jellemző, hogy kényes, súlyos, magánéleti kérdéseket mesél el, a klasszikus rapzenéhez illő, sötét tónusú zenével. Keserűséggel, dühvel teli, ám annál őszintébb, hitelesebb dalokat írt, amelyekben sokkal több értelmet nyer az “f-word” használata. Jók a rímek is, ötletes a szöveg, de nem az a poénos fajta, néha már zavarbaejtően személyes. Nem szeretnék Eminem ismerőse lenni, akiről dalt ír, bár a legdurvábbak saját magáról szólnak. Zeneileg nincs benne forradalmi újdonság, különlegesség, csak hagyományos hip-hop, amit eddig is hallhattunk tőle. (Mondjuk, a Bagpipes from Baghdad c. számban van bagpipe meg bagdadi dallam:) Viszont nagyon profi, igényes munka, magával ragadó slágerekkel, végig stabil, magas színvonalon. Dr. Dre volt az executive producer, a szövegeket természetesen Eminem írta, a zenét dalonként 3-4-en. Úgy tűnik, jól sikerült ez a “visszaesés” a zenebizniszbe. A folytatás pedig még idén várható, Relapse 2 címmel.

2 komment

  1. Tetszik nagyon az új lemez, igazi jó kis Eminem darab. Remélem a második rész is ennyire jó lesz. Ja és ami még szimpatikus amellett, hogy ahogy te is írtad jól szól, az az, hogy én 3000 forintért meg tudtam venni média marktban. Na msot ez engem hihetetlenül meglepett, mert én az hittem ezek a cd-k tök drágák. Lehet vissza is szokok a CD vásárlásra…:P Na mindegy, remélem minél előbb jön a relapse 2, és legalább ilyen jó lesz az is. A We Made You pl olyan spanoknak is bejött, akik nem hallgatnak sok hiphop-ot. Na szóval nagyjából ennyi.;)


  2. naon joLeave a Reply

Your email address will not be published.