h1

Isteni szikra

2009-09-24

Spark címmel megjelent az első kislemez a közelgő Assemblage 23 albumról, amelynek Compass a címe, és október végén várható. A kislemezen a címadó dal három verziója (Combichrist és Blaqk Audio mixek) mellett két új dal van, a Hellicopter Girl és a The Poison Moon. Itt (a lap alján) belehallgathatunk mindbe.

Az már az album előzeteseiből is hallatszik, hogy a zenei stílus az igazán húzós, ipari-techno irányából kissé szintpop irányába mozdult, de erőteljes electro house hatás is várható rajta, sőt, állítólag némi post-punk is. A kislemezes dal választását furcsának tartom, nem olyan ütős szám, de aztán ki tudja, a többihez képest lehet. Nekem kicsit laposnak tűnik, nem elég karakteres, bár a múltkori lemeznél is így éreztem a Binary kapcsán, aztán mégis megszerettem. Izgalmasabbnak tűnnek a remixek, a Combichrist-változat kicsit erősebb ritmust ad alá, bár elég monoton is. A Blaqk Audiós srácok értelmezése még távolabb esik az albumverziótól, de szintén érdekes. A Hellicopter Girl egy instrumentális dal, leginkább house-os, a The Poison Moon meg kicsit sötétebb, talán ez áll a legközelebb a korábbi albumok hangzásvilágához, meg a szövege is komolyabb.

[update] Egy kis érdekesség is napvilágot látott a zenekar fórumán, az énekes, Tom Shear elmesélte, hogyan született a Helicopter Girl c. dal ötlete. Egy-két éve történt, hogy az európai turnéra nem tudták áthozni a szokásos zenészeket, hanem a Haujobbos Daniel kísért szintin. Egy barcelonai show után egy libanoni étterembe mentek a szervezőkkel, majd a hotel felé a visszaúton egy nagy focistadion mellett haladt el az autó. Ezen a helyen holtidőben prostik sorakoznak fel, és ahogy gurultak el mellettük, a hihetetlen hosszú sorokban gyülekező örömlányok egyre gyatrább esztétikai látványt nyújtottak, míg a sor végén már sokukról egyértelműen látszott, hogy nem is nők igazából. Végül az út végén megláttak egy transzvesztitát a sarkon, akinek kint voltak a mellei, és nem volt rajta gatya, hanem a hatalmas falloszát lengette, mint valami propellert. Ezen aztán hatalmasat röhögtek, és elnevezték “helikopter lánynak”, és megbeszélték, hogy valakinek írni kéne róla egy dalt. Viccnek indult, de Tom komolyan vette, és lőn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *