h1

Touch Yello

2009-10-02

1 The Expert – 2:55
2 You better hide feat. Heidi Happy – 4:15
3 Out of Dawn – 3:13
4 Bostich (Reflected) – 3:57
5 Till Tomorrow feat. Till Brönner – 4:17
6 Tangier Blue – 2:42
7 Part Love – 3:42
8 Friday Smile – 3:36
9 Kiss in Blue feat. Heidi Happy – 3:34
10 Vertical Vision feat. Till Brönner – 4:18
11 Trackless Deep – 3:20
12 Stay feat. Heidi Happy – 3:02
13 Electric Frame feat. Till Brönner – 3:36
14 Takla Makan feat. Dorothee Oberlinger – 8:33

Sokan ismerik a Yellot, de csak kevesebben tudják ezt magukról :) Pedig ha belehallgatunk a svájci zenekar olyan slágereibe, mint a Race vagy az Oh Yeah, egyből beugrik. A 30 éves jubileumát ünneplő zenekarnak ma jelent meg a legújabb lemeze a Universal kiadásában. A Dieter Meier és Boris Blank alkotta elektronikus-zenei duó a 70-es évek végén alakult, főbb slágereiket a 80-as években ismerhettük meg, de azóta is, kisebb-nagyobb pihenőkkel aktív maradt a banda. Modern, invenciózus zenét alkotnak, mindig egyedi, saját maguk kutyulta hangmintákból, tehetséges vendégművészek, énekesek segítségével. Újat, egyénit alkotni pedig nem kis dolog, ha azt is hozzávesszük, hogy az énekes, Meier már bizony 65 éves, és Boris is 57. Előzetes:

Válogatásokkal, remixekkel együtt a 17. stúdióalbumuk jött most ki, október 2-án (nekem sikerült még előző este megvennem:). A legutóbbi lemezük 2003-ban a The Eye című volt, mérsékelt piaci sikerrel, de jó kritikákkal, 2007-ben pedig egy limitált promólemez jött ki az Audi számára, amelyről 1-2 dal most az új lemezre is rákerült. A Touch Yello készülését kósza pletykák jelezték csak, a zenekar nem nagyon van jelen a médiában, ha nincs rá okuk. Most viszont nekilendültek a promóciónak, a lemezt egy berlini moziban, egy különleges, vitruális koncert formájában mutatták be 1-én (képek). Emellett a Slices Magazin szeptemberi számát is nekik szentelték, az elektronikus zenei újság DVD-mellékletén interjúkkal (preview). A tervek szerint az új CD mellett kiadják majd a virtuális koncert anyagát is decemberben DVD-n, illetve egy remixlemez is napvilágot láthat még az új dalokból. Utóbbiak közül az egyik, a You Better Hide szerepel egy új, elég komolynak tűnő, svájci scifi filmben is, a Cargoban. Rengeteg filmben használták már egyébként a zenekar dalait (pl. Nuns on the Run, Ferris Bueller’s Day Off), de maguk is írtak teljes filmzenéket, Boris Blank szerezte pl. a Ford Fairlane zenéjét, Dieter pedig filmrendezőként és színészként is bizonyított már.

Szóval, a rajongók részéről nagy várakozás övezte az új lemezt, amelyen 14 dal található. Hagyományos, egyszerű, dobozos cd mellett széthajtogatós tokban (digipak) is kapható, utóbbiban egy 16 oldalas booklettel, a dalok azonban ugyanazok. Van belőle vinyl is. A dizájn fekete-fehér fotókból áll, némelyikhez jópofa képaláírással, de sajnos a dalszövegek nélkül. A hangzás pazar, ahogy ezt már korábban megszokhattuk tőlük, most a Dieter Meier által megvásárolt Euphonix cég is kivette ebből a részét. A hangkeverésért kiosztott legutóbbi Oscar-díjakból nyolcból hatot olyan filmek kaptak, amelyeket ezen a rendszeren mixeltek, vagyis egy elég komoly technika áll a megszólalás mögött.

A lemez talán legkorábbról ismert száma a már említett audis promón szereplő Distant Light, ami itt az Out of Dawn címet kapta. Ebben Meier énekel, jó a szöveg is. A másik dal, amit még ismertem a Stay (Heidi Happy énekesnővel), amely a Lightmaker c. filmben szól.

Most jön a nehezebb rész, elmesélni a lemezt. Lehetetlen. Először is azért, mert olyan sok minden van egy dalban, és az a sok is a szokványostól eltérő, kreatív dolog. Már az első szám, a The Expert is a rájuk jellemző játékosságot hozza, ellenállhatatlan ritmusú hümmögéssel indul, amibe finom ének- és zongorarészek kerülnek, majd egy ismétlődő gitár-sample, és Dieter kellemes, mély, suttogó hangja. Ezt követi a You Better Hide, egy lassú, ambient hangulatú kezdéssel, és főleg a tiszta hangzás ragad magával elsőre, a fülgyönyörködtető hangminták. (A mai zenék közül talán a Delerium vagy az Enigma lehet nagyon távoli rokonságban vele, esetleg a Massive Attack, az Air és Moby egyes számai.) Ebben a dalban lírai, női ének és fúvósok (szárnykürt) szólalnak meg, szintén szép.

Heidi Happy svájci popénekesnő a lemezen három dalban is közreműködik, ezeknek ő is írta a szövegét. Ezután jön a slágergyanús Out of Dawn, finom, lágy dal, Dieter hangjával és szerelmesnek tűnő szöveggel. (Bár amikor még az audipromón volt a dal, azt hittem, a kocsiknak szól:) Negyedikként az egyik legrégebbi, első lemezükről származó, 1980-as dalsikerük friss, modern változatát hallhatjuk: Bostich Reflected. Ez azzal együtt is nagyon jó, hogy már sokszor remixelték, ez egy gyorsabb, érdekesebb verzió. Gondolom, a 30. évforduló miatt is került a lemezre. Szintén ismerős lehet az audis lemezről, ahol Countdown címmel szerepelt egy kis (másfél perces) része. A Till Tomorrow a nyugis, hátradőlős dalok sorát erősíti, nagy része instrumentális, és Till Brönner, német jazzmuzsikus trombitál rajta (vicces, hogy mindkettő “Till” :). Ettől aztán kicsit jazzes is, nagyon kellemes. A Tangier Blue megint egy lassú dal, ebben Boris énekel, a Part Love pedig a nyitószámra emlékeztet, ritmusos, gitársample-re alapuló, gyorsabb darab, Dieter és Heidi hangjával.

A Friday Smile egy középtempójú, kellemes, magával ragadó dal, amelyben ismét Meier énekel, és eléggé adja magát, hogy táncoljunk rá. A Kiss in Blue Boris énekével indul, aztán Heidit halljuk. Utána ismét a német jazztrombitásé a szó(ló) a Vertical Visionban, és az utolsó előtti, még inkább jazzesebb Electric Frame-et is ő fújja. A Trackless Deep már a harmadik gitársample-ismételgetős dal, ez a gyárimintásnak tűnő hang egy kicsit zavar néha, de zeneileg jó. Kárpótol aztán a Stay, ami egy igazán gyönyörű, lírai, álmodozós dal, Heidi Happy lágy, kedves hangjával, mindenkinek tetszeni fog. A lemezt záró Takla Makan, amely egy közép-ázsiai sivatag nevét viseli, Dorothee Oberlinger fuvolajátékával egészül ki, amely elég jól hozza a végtelen homokdűnék hangulatát. Néhány dalban egyébként Beat Ash dobol, aki már a korai lemezeken is szerepelt. A dalokba itt is belehallgathatunk…

Mit is mondhatnék? Ezt a lemezt nem elég csak érinteni, ahogy a címe mondja – meg kell fogni, és haza kell vinni. Cserébe a zene érint meg majd minket.

“Későn jövőknek” jó szívvel ajánlom a zenekar korábbi albumait is, mindig is időtálló zenét csináltak, húsz évvel ezelőtti dalaik épp olyan eredetin és jól hangzanak, mint az újak. Nekem a Pocket Universe és a Motion Picture cd-k a kedvenceim, meg az összes többi.

u.i.: a lemezt a Universal adta ki, a honlapjuk alapján itt érdemes keresni: Media Marktok (confirmed:), Saturnok, Rózsavölgyi Zenemű, Alexandra Könyvesboltok, Sugár, MOM Park..

13 komment

 1. A Yello az elektronikus zene audiophile csucsa. Most akartam akusztikus zenei peldat mondani, de hirtelen nem jut eszembe. Szoval olyan zenerol van szo, amit tobb tizezer dollaros erositokon es hangfalakon kell lejatszani :)
  Dieter Meier mar tobbszor nyilatkozta, hogy o a Yello “vizualis” resze, Boris pedig a “hangkepeket” csinalja. Es hogy a zenejuket mindig is nem letezo filmek soundtrackjenek szantak. Ez itt is igaz, bar nem annyira eroteljes mint mondjuk egy Pocket Universe. Nyilvan mas a tema is, az uj album inkabb egy romantikus/lassu filmhez passzol mint scifihez.
  Viszont a hangminoseg az fenomenalis!


 2. Köszi a tippet, nagyon örülök. Indulok is a Saturnba, ott kell hogy legyen.


 3. hajrá, ha sikerült vkinek megvenni, írja meg, hol kapható még!


 4. Ők a “vicces kraftwerk”. Hibátlan minden lemezük. Ezt a Touchot is szeretem nagyon. Mammutban kapható.


 5. Hibátlan lemez!Nagyon profi munka (hisz profikkal állunk szemben).


 6. Különleges hangulatú és jellegzetesen (“Yellosan”) eklektikus album, le a kalappal (sokadszorra) a Yello előtt… Ritka az ennyire egységes színvonalú anyag, főleg így 2009-ben. Tényleg profi az egész, ellenállhatatlan. Kár, hogy nem adnak egy kis kamarakoncertet, mondjuk a MüPában vagy az A38-on…


 7. Amúgy tényleg alapkövetelmény egy tisztességges audio lánc a Yellohoz (is). Aki szereti a zenét, az felejtse el a műanyag idegborzoló dobozokat (horribile dictu: PC hangszórókat). MINDEN számít. Akusztika, kábelek, az állvány, szőnyeg megléte stb…


 8. milyen hifista lettél :) én már csak fülesben bírok zenét hallgatni, idegesít, ha más is hallja, így meg még szőnyeg se kell.


 9. OFF
  Ó, én kiskorom óta a megszállottja vagyok a míves audiózásnak (első magnóm egy sokkilós mono 77-es Sanyo volt, imádtam, még ma is működik, egész szerethető hangja volt). Imádtam a különféle hifi és egyéb elektronikai cuccokat, de sokáig csak álmodoztam róluk. Sajnos viszonylag későn engedhettem meg magamnak egy normális (már-már audiophil) rendszert. De végül azért összeállt: Pioneer csúcsmodellek; 3fejes deck, erősítő, 8kg-os cd lejátszó, Dali Suite hangfalak, Straight Wire kábelek, egyedi interkonnektek stb-stb… Csak hangfalakat majd’ fél évig füleltem, amíg passzolt az ízlésemmel. Már furcsán kezdtek rám nézni egy-egy boltban, mert nótoriusan vissza-visszajártam. De azért nem nagyon hagytam magam zavartatni. :-)

  Fülessel vigyázz, csábító tud lenni, de hosszú távon nem tesz jót a fülnek.

  Most is a Yello megy amúgy…


 10. Ja, hogy on legyek. Csak nekem van egy olyan “akusztikai csalódásom”, hogy a Tangier Blue eléggé erősen a Pink Floyd: Set the Controls… dalából táplálkozik és/vagy utal rá?


 11. érdekes ötlet, nekem nem jutott eszembe, de ha meghallgatom egymás után, talán a felépítésükben van vmi hasonló.. nem hiszem, hogy szándékos.


 12. A Yello egészen fiatalon került közel hozzám, így talán az is látszik, hogy a ’60-as évek szülöttje vagyok. Ennek csak annyiban van értelme, hogy kevés kivétellel az összes lemezük remegésszerű örömöt okozott, amikor először végighallgathattam csöndben, sötétben. Most, 2010-ben is hihetetlen, hogy 30 éven keresztül ugyanazt a szellemiséget hordozzák magukban, mint régen. Egy cseppnyit sem engedtek a minőségből! remélem, hogy a Touch album kijön DVD-n is, ugyanis a klippek szenzációsak.


 13. csak ez a cd+dvd van, de tényleg kiadhatnák külön is, ha már előtte vagy két verzióban is megvetették az emberekkel csak külön a cd-t..
  http://www.discogs.com/Yello-Touch-Yello/release/2036619Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *