h1

Senser: How To Do Battle

2009-10-20

Öt évvel legutóbbi albumuk után, és három évvel később, mint itt írtam róluk, a zenekar ismertsége közel azonos, valahol a nulla körül, ám engem azért sikerült felvillanyozni az új lemez hírével. A nyolcvanas évek végén, Londonban alakult banda egyik korai képviselője a rockzene és a rap egyesítésének (legyen mondjuk rapcore), politikai témájú szövegeikkel remek, energikus zenéjük ellenére sem kerültek be a mainstreambe. A How To Battle lemez dalait 2006-2007 közt írták, amelyeket az európai koncerteken, fesztiválokon megismerhetett már a közönség. A felvételek egy éve készültek el, a kiadvány pedig tegnap jelent meg az Imprint Musicnál. Az első kislemez, a Resistance Now még szeptemberben kijött, ennek megnézhetjük a klipjét is.

Azt kapjuk az új albumtól, ami várható, a zenekar lemezei szerintem meglehetősen egyformák szoktak lenni, ami nem feltétlenül baj. Ez most annyiban más csak, hogy sokkal jobb :) A stílus és a komolyság marad, a rappelős vokál, a kemény riffek, a megszólalás a régi. Jó drámaian és zúzósan indul a lemez, egy kis intró után jön a Resistence Now. Itt a szövege. Klassz, hogy néhol rendes énekdallam is van, sokkal hangulatosabb így. Ezeknél a részeknél valahogy a SOAD jut eszembe. Ez még jobb a következő számban, Brightest Rays, ahol a férfi és a női vokál is énekel, miközben olyan klasszikus, kemény rap is megy (meg szókimondó szövegek), egyenletes ritmus, grúvi bassz. Van benne valami lírai, de inkább sötét. A 2 3 Clear aztán beindul, elvisz. Jó kis cutoffos alapja van, transzos, katartikus. A Dictator Bling kicsit laposabb, viccesebb, darabos ritmusú, de szintén komoly, nem túl optimista tartalommal. Az End of the World Show monotonitása fáraszt egy kicsit, meg úgy általában nehéz ilyen feszült albumot végighallgatni. Utána a Smoking Paranoia nyugisabb, lassú, rappesebb szám, amit egy félperces track követ. Jó lenne még egy plusz agy, amivel közben átgondolhatnám a szövegeket… A So Refined jól belecsap, hogy ébredjünk fel a lemez fele még hátra, de sajnos én már besokalltam. Pedig jó a többi is. Különösen a Fairytale c. ballada érdekes, a végén őrült gitárszólóval. Hallgassunk beléjük.

3 komment

  1. haLLgassunk


  2. csak annyit a senser-ről, hogy messze előzték a nu-metal, rapmetal vonalat, léptek fel a szigeten, és a kilencvenes években az egyik legerősebb hatású, anarcho zenekar volt… kezdeteikben, pedig az etnotrance királlyá lett banco de gaia írt nekik egy lerakat elektroszámot…. hivatkozások szintjén érdemes megnézni melletttűk a Papa Brittle nevű zenekar is…


  3. jé, tényleg, 2003-ban játszottak..Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *