h1

Black-Out: Fekete-Kék

2010-01-12

Folytatjuk nosztalgiarovatunkat :) Ezzel a beszámolóval is elkéstem 16 évet, de akkor még nem volt netem, és a fő, hogy ennyi idő alatt sem múlt el a hatása. Nem voltam igazán szorgalm Black-Out rajongó, 1992-ben láttam őket először, akkor még angolul, frissen alakultak. Szintén a Machine Mouse miatt kerültek képbe nálam, először talán a Tabánban a nyáron. Igazából a Fekete-Kék az egyetlen lemez, amit behatóbban is megismertem, és megvettem később, egy koncert hatására, így könnyen nevezhetem a kedvencemnek is. Aztán ennyiben is maradtunk. Ettől függetlenül már korábban is tetszett a zenéjük, sokszor belefutottam az E-klubozás közben, csak otthon mást hallgattam. Az igazi áttörés 1995-ben történt, a nyáron egy koncerten a Wigwamban. Tiszta flash volt, a füstben a hangos zene. Addig a legtöbb buli elsősorban társasági esemény volt, keresgélés, várakozás és ivászat, de itt megérintett valami a zenéből. Nem is emlékszem nagy ugrálásra, inkább csak állt a sűrű füstködben mindenki elvarázsolva. Ezt a túlvilági erőt még ma is hallom ezekben a dalokban, a Néma Ajkaktól most is futkos a hátamon a hideg.

Pár nap múlva meglett a kazetta, rongyosra hallgattam, később megjelent cd-n is remasterelve. Igényes, komoly zene volt ez, amelyen szerintem nem fogott az idő foga. A magyar szövegek is kiemelkedőek abban, hogy egyik sem hallatszik béna blődlinek, nincs óriásdráma sem, mind csak ott van a helyén. Itt olvashatunk tőlük a dalokról. A Fekete-Kékhez és a Jéghez készült klip is. A későbbi lemezeik közül nem sokat hallottam már, talán csak a V.V.V.-t, de nem volt rám nagy hatással.

A zenekart a Csányi-fivérek alapították (Szabi, gitár és Zoli, dob), akikhez Andrics Laci (basszer) és Kowa csatlakozott. Eleinte még angolul énekeltek, a Fekete-kéken viszont már minden dal magyarul van. Idővel aztán jöttek a tagcserék, majd a frontembercsere 2008-ban, amikor Kowalsky helyére új énekes lépett, akinek tavalyi távozásakor a zenekar határozatlan időre leállt. Az idei Tüzesvíz-emlékbulin viszont ők is felléptek, itt láthatjuk.

2 komment

  1. Csak a precizitás kedvéért. :) Csak demók készültek angolul, lemezen nem jelent meg soha sem angol szám. Az első Black-Out című kazettán is csak egy angol dalszöveg van, az összes többi magyarul van, sajnos ezek csak nagyon-nagyon ritkán kerülnek elő koncerteken…


  2. köszi, már nem is tudom, miért írtam :)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *