h1

Mea Culpa, ami kimaradt

2010-01-13

Íme a bűnlajstromom, tavalyi albumok, amik lassan már egy éve porosodnak a todo-listában. Lehet, hogy később még szó esik róluk, de most elintézem őket egy pár mondattal, amíg még frissek, csak hogy kicsit megnyugtassam magam, és léphessünk tovább :)

A magyar Betterflyról már írtam, azóta megjelent az első albumuk, amely ingyen letölthető a weboldalukról, meg koncerten is meg lehet őket nézni.

A No-man csodálatos, virágos borítóján túl remek zenéjével is felkeltette a figyelmem, nem utolsó sorban azért, mert Steven Wilson (Porcupine Tree) egyik side-projectje. Az énekes Tim Bowness, a stílus lágyabb, art rock-féleség, kicsit Pink Floydos, gyönyörű. Hat lemezük jelent meg, talán a legjobb az utolsó Schoolyard Ghosts, a Whenever There’s Light EP ennek egy amolyan kóstolója lehet, 3 stúdió és két live dallal. Zseniális.

Fejtetős képünkön The Gathering – The West Pole, az első album Anneke távozása után, szerintem zeneileg elég jól sikerült, és az új énekesnő is rendben van, bár nem annyira karakteres, inkább utánzathang, valamiért mégsem fogott meg az egész.

A svájci énekesnős, trip-hop/popbanda Lunik is új lemezt adott ki: Lonely Letters. Nagyon édes, bájos, fülbemászó. Csak én nem voltam ilyen szoftos hangulatban hozzá. De ajánlom. Hasonló a helyzet Imogen Heappel, túl poppos most nekem, pedig jó.

 

A Modest Mouse régebben bejött, most a lemezcím tetszett meg: Noone’s First and You’re Next. Érdekes, de mostanában már fárasztanak az ilyen “nagyon eredeti próbál lenni, de inkább csak fura lesz, és valahol tök egyformák” -jellegű indie zenekarok.

Az Isis – Wavering Radiant volt talán az első a listámon, jó kis post-metál zene, meghallgattam, tetszett, félreraktam, és úgymaradt. Kicsit nyomasztó talán, majd tavasszal..

Placebo, a Porcupine Tree, a Theater of Tragedy és a Faith and the Muse tavalyi lemezei nem jöttek be, a Paradise Lostnak is még ülepedni kell. A Pain of Salvation EP is gyengébb kicsit, mint az előző lemez. Az Alice in Chainst skippelem, a Black Tape for a Blue Girlt még meg se hallgattam.

 

A Mewhoz kéne valami tudatmódosító szer, mert elég őrült egy album a No More Stories Are Told Today, I’m Sorry, They Washed Away, de ha másért nem, a borítóért megéri.

Ami tetszett, de lusta voltam rá: Claire Voyant, Mos Def, Russian Circle, Touch Yello deluxe + DVD, Cirrha Niva, Antimatter live@AnClub, Constants, Jääportit, Junius, Brett Anderson, Trentemoller (Harbour..), Pelican, Fuck Buttons, Swallow the Sun, Shpongle, Myhybris, Echo & The Bunnymen, Mono, Amesoeurs

Ezenkívül nem értem, mit van oda mindenki a Mastodonért, nekem nem tetszik :) Kicsit sok mostanában a jó, új lemez, nincs is idő elmélyedni bennük, lehet, hogy jobban járnék egy szűkebb látókörrel. Hát, ez van. Megbocsátotok? :) Melyiket boncoljuk még?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *