h1

Közel-keleti elektronikus hangzás

2010-02-18

Beats Antique – Collide, 2008

Ahogy az ember tapasztalatot szerez és kipróbálja magát itt-ott, úgy ismer meg újabbnál újabb zenéket. Ez történt most velem is: ha nem kezdek el hastáncolni, akkor soha nem hallok a tribal stílusról, ami annyit jelent, hogy a törzsi hastáncos stílust mixelik a modern hiphoppal, jazzbalettel, tangóval, ami belefér. Ehhez az elég vegyes stílushoz pedig illő zene dukál – például a Beats Antique-é. Az egyik legismertebb, tribal stílusban járatos táncosnő, Zoe Jakes együttese, a Beats Antique remekül mixeli a közel-keleti, etno zenéket a drum and bass hangzással.

Hallgattam már hastáncos zenéket, sokat, és mindről az a véleményem, hogy a folyamatos csilingelés konkrétan őrjítő. Épp emiatt örültem e lemeznek, ugyanis itt teljes egészében elvetik a hagyományos hangzást, nagyon érdekes, elektronikus-etno keveréket hozva létre. Sokszor triphopos a hangzása, viszont sehol sem énekelnek/rappelnek benne, ez kizárólag instrumentális zene. A zenekar második lemeze ez, és elég változatos a stílus – komor hangolatú lokálokat idéz néhol, egyáltalán nem a szokvány közel-keleti képet idézve fel a hallgatóban.

Az album erős felütéssel kezd: a Beauty Beats című szám nagyon odavág, majd kicsit lefelé megy a hangulat, egészen a tizedik, Milieu című zenéig, amire az ember ismét felkapja a fejét. Ajánlom mindenki figyelmébe, nem épp szokványos zene, amit a BA játszik.

– írta: Vid.Eskin (vendégblogger)

5 komment

  1. jól hangzik, már jön is..


  2. Remélem, tetszeni fog, kíváncsi lennék a tapasztalataidra.


  3. bejövős, jó eklektikus.. egy kicsit háttérzene, hamar elfelejtettem, hogy szól :) tetszik.


  4. Orphaned Landre nem lehet hastáncolni? :)
    http://www.youtube.com/watch?v=9TbzEjWsONU


  5. Kemény lenne :D Bár még akár azt is elképzelhetőnek tartom, hogy valaki csinál rá koreográfiát. Én nem tudnék :)
    Örülök, hogy tetszett egyébként!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *