h1

Mind1: Nyögve-nyögve hajt

2010-12-11

Wow, a Mind1 új albuma túlszárnyalja az amúgy is magas elvárásaimat. Persze, még csak az első szám (Csillagkapu) szól, de az tökéletes. Az ének is ének, dallamos, és kellemes, eszméletlen jól szóló akusztikus hangszerek kísérik. A szöveg is nagyon szép, nem erőlködős, csak lírai és egyéni. Aztán, amikor épp tökéletes, akkor jönnek még hangszerek, kis hegedű, és még rátesz egy lapáttal. A Nászhaláltánc aktuálverziója is jó, már maguk a hangok is, a tiszta, kitűnő megszólalás, bár a címéhez képest elég mókás hangulatú.

A Tél az első rockosabb szám, jó elborultan is indul, de ennek jobban tetszik az eredeti verziója, ez már nem olyan drámai. A Nem zaj nem fény már a tiktakkolásnál Pink Floydnak tűnik, de aztán még inkább. Ezzel együtt is kiváló szám, és a ritmusváltásnál már igazán Mind1-es lesz. Szintén remek szöveggel. Tele van ez is mindenféle különleges hangokkal, hangulatokkal, plusz a végén egy kis Babits idézettel. Jó hosszú, komoly dal. A Kendő a szélben is odatesz nagyon, igazán modern, erős, gitáros, billentyűs szám, tele energiával, érzelemmel. Ez a Tényleg megérte c. dal folytatása. Itt már lassan a hideg is ráz, egyelőre 10 pontos mind. A kövekező szám már nemcsak tartalmában, zeneileg is lírai. A háza előtt gyönyörű, szívfájdító ballada. Azon túl, hogy itt gépelek, szóhoz sem tudok jutni…

A Te vagy az enyémben női ének meg vonósok is vannak, és talán egy kicsit túl sok reverb. A Vár a Hold ismerősnek tűnik, de talán csak Chris Isaaktől.. :) Ez is egy kicsit visszhangos meg szirupos nekem, úgyhogy ugrás a végére, ami a Nyögve, szintén egy Pink Floyd szép, hosszú szám. A szöveg itt nem annyira jön be. Összességében a zenekar eddigi legjobb lemezét hallhattam, ami a magyar mezőnyből is magasan kiemelkedik a java részt tökéletesre sikerült, lenyűgöző dalokkal, az értelmes, költői dalszövegekkel és kiváló hangminőségével is. Élőben talán még ennél is nagyobbat szól..

Lemezbemutató koncert: december 18. szombat, 20:30. Filter Club (Bp. VII. Almássy u. 1.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *