h1

Echostream

2011-04-10

Április 9-én, vasánap segélykoncertet rendeztek a new yorki Japan Societynél, olyan fellépőkkel, mint Philip Glass, Ryuichi Sakamoto, és szerencsére a világhálón is közvetítették, így alkalmam nyílt belenézni a végén estefelé. Valami hihetetlen, megdöbbentően jó zene szólt épp, gyorsan le is vadásztam, ki ez, mi ez, egy helyi (new yorki) japán zenekar. Mintha fogták volna az összes zenét, amit szeretek, és csináltak belőle egyet. Zseniális. Trip-hop-metál-prog-rock-elborulás, hivatalosan ambient-eletronika-rock. Mintha Skunk Anansie játszaná az Ummagummát Dj Shadowval, máshol meg az Antimatterre, Hooverphonicra vagy éppen a Porcupine Treere emlékeztet (zongorás helyeken), és van benne egy adag NIN is. Csodahangú énekesnővel. Tagok: Ryoko (énekesnő), Tomo (gitár), Tony (bill.), Jen (dobos lány), CJ (elektronikus dobok).

A zenekar magja (Ryoko, Tony és Tomo, aki a NIL-ben játszott) még Japánban jöttek össze, de úgy látták, ott nincs igény ilyenfajta zenére, és inkább Amerikába vették az irányt. Identity c. debütáló lemezük 2005-ben jelent meg, elég dallamos, ambient, elektronikus hangzással, és megtalálható rajta a Radiohead Creep c. számának egy feldolgozása is. Épp erről szólt a Just Kill Me, amikor a fenti koncertre kapcsoltam, nagyon szép szám, csak úgy, mint a fenti Fall Down. A Shadow on the Cloud c. számukból pedig a Katrina áldozatokra emlékező videóklip készült a helyszínen.

Második albumuk, a The Duality of Courage már jóval “súlyosabb”, sötétebb, rockosabb lemez, de továbbra is tele van lágysággal, líraisággal, főleg az énekhang miatt. 2008-ban jelent meg. Pont ez a két szám tetszik róla a legjobban (Static és What You Are):

A zenekar myspace oldalán néhány új dal (Nostalgia, Sylvian, Earthling) is megtalálható, melyekkel lassan készülődnek a harmadik albumukra. A korábbiakat itunes-on vagy amazonon lehet megvenni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *