h1

Muse: The 2nd Law

2012-09-25

Olyan ritkán írok, hogy úgy nézem, a rövid, idei dubstep korszakom (amikor is vénségemre felfedeztem és megkedveltem valami olyan régi dolgot, ami már szégyenszemre mainstream lett..). Ennek csak annyi a jelentősége, hogy nem fogom a fenti hatások miatt cinkelni a Muse új lemezét, sőt, kifejezetten ezen hatások beérkezésekor vett le végleg a lábamról (track 6: Follow Me). A Muse mindig kicsit olyan album, hogy teljesen elszállok tőle, de aztán nem hallgatom többet, mert túl nehéz, egy egész szimfónia, és az ember nem akar napi szinten világegyetem mélységekbe zuhanni fel-le, és belegondolni komoly dolgokba, amikre nincsen válasz. Legalábbis, ha éppen jobban van.

Amúgy szerintem elég tipikus Muse lemez, némi Queen-hatással. Három éve adott ki utóljára nagylemezt a brit alterockzenekar, már ott is le-queen-eztem őket, és egész hasonló érzéseim vannak a mostani lemezről is, ami végig kellemes, komoly, és azon túl, hogy új dalokat tartalmaz, igazából csak a sokakat megosztó Skrillex-hatástól friss. Ami a lassú, áriázós (nyavajgós, dráma) dalokat illeti, ezeket (Explorers) már első hallásra meg tudom únni. Az album október 1-én jelenik meg hivatalosan, de már több országban lehet streamelni. A végére már leül egy kicsit, a Big Freeze már-már U2, és irritál is eléggé. A főbb dalok az album elején találhatók. Madness:

A kislemezesek közül a Survival az Londoni Olimpia hivatalos dala is volt, ez ilyen vidám, tapsolós, zongoraindulós, gitárszólós (Queen) szám. Ezután a Madness jelent meg (idegesítő, dadogós dal), majd pedig a Panic Station (diszkósláger). Nekem elsőre főleg a kezdőszám jött be, a Supremacy, ami ilyen rockos, szimfonikus, epikus darab. Hasonlóan szép, ám instrumentális a negyedik, Prelude című. A Save Me és a Liquid State is jó a végén, utánuk pedig jön a dubstep-hatás. Elsőként a lentebb látható The 2nd Law: Unsustainable, ami nekem bejött, a másik pedig a The 2nd Law: Isolated System c. lírai, elektronikus filmzeneszerű.

A zenekar ősszel turnézik az új anyaggal, BUDAPESTEN November 20-án lépnek fel a BS-ben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *