h1

richardbaradlay – discone

2013-02-19

A búcsú nélkül a múlt homályába lassan visszaburkolózott The Perfect Name zenekar énekese néhány év után szólólemezzel jelentkezett, ráadásul az idei anyagot ingyen letölthetjük. Baradlay Richárdnak volt már egy önálló anyaga, amikor is zenét írt Pachmann Péter: Pilátust játszani című könyvéhez, amit az ahhoz járó lemezen terjesztettek. Legutóbb pedig egy jól sikerült, elektronikus dalban hallhattuk énekelni.

A mostani, egyszerűen discone-nak, vagyis korong egy-nek keresztelt albumon 42 percnyi zenével örvendeztet meg minket Ricsi. A lemezt ezen a linken tehetjük magunkévá, vagy hallgathatjuk végig (a Soundcloudon).

A zene amolyan dark alternatív, elektronikus stílusú, de mindenféle hangszerek megszólalnak még benne (szintiből), mint pl. vonósok. Az ének természetesen a legtutibb rész, illetve a szövegekre is érdemes figyelni, hiszen azt már a TPN-ben is Ricsi írta. Engem meglepett, hogy néhol milyen perfect name-es a zene is, bár lehet, hogy csak a hang miatt érzem úgy. Talán nem is szerencsés ez az összehasonlítás, de elkerülhetetlen, ami nekem egyedüli különbségként feltűnt – a nyilvánvalóan más hangszerelés, stílus mellett -, hogy ez a szóló anyag sokkal darkabb, mint a zenekar volt a 2000-es években.

Az első, Híd címűben a basszus tetszett meg, az Idelenn is kellemes, nyugis szám, főleg a refrén jön be – úgy általában is az ének a dalok legfőbb erőssége, de persze, a zene is jó. Valamiért a Kódolatlanról az ős-TPN ugrott be, ez is hangulatos dal, a Nemlennél-nél szintén de ja vu-m lett. A lemezről elsőre és másodikra is legjobban a Sorsvonat c. dal tetszett, nagyon egyben van:

Sok szép dal van még, és nagy öröm, hogy egy ilyen egyedi hang és tehetség újra megszólalhatott. Köszönetképp lájkolhatjuk a szerzőt, facebook oldalán zip file-ban is megtaláljuk a teljes lemezt (320k mp3). A hírek szerint, ha sikerül megfelelő társakat találni, élőben is hallhatóak lesznek a dalok, ami talán még érdekesebb, gazdagabb hangzást igér. Addig pedig reménykedjünk, hogy azért kapta a fenti címet az album, hogy jöhessen utána a disc two.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *