h1

Serj Tankian – Orca (Symphony No. 1)

2013-06-24

orcaAzt hiszem, lemaradtam valamiről, hogy Serj Tankian, a System of a Down énekese klasszikus zenei szimfoniát írt, az valahogy meglepett. Az is, hogy jó, mert a sokoldalú művész ebben a témában nem végzett akadémiát. Harmadik szólólemeze, a tavalyi Harakiri előtt már tudni lehetett, hogy több, más stílusú album is tervben van, a fenti mellett egy jazzes és egy elektronikus is várható.

Az igazság, hogy szimfonikus zenét is adott már ki, az első szólólemeze alapján készült Elect the Dead Symphonyt, amit nem ismerek, és második szólólemeze, az Imperfect Harmonies is szimfonikus rock, de azért ezekben van ének meg gitár. Az Orca azonban végig instrumentális, nem vegyül bele más stílus. A 34 perces, egybefüggő mű négy, kb. 8 perces részből áll: Victorious Orcinus, Oceanic Subterfuge, Delphinus Capensis, Lamentation of the Beached – a fő téma, az orca, a kardszányú delfin, amelyet gyilkos bálna néven is ismerünk, és természetesen mint szimbólum jelenik meg.

A négy rész nem különül el jelentősen, észre sem venni a váltásokat, talán az utolsó kettőnek más a hangulata, darkabb, vadabb, de szép mind. Az albumnak két változata van, először hangmintákkal készült el tavalay őszre, majd pedig élő zenekarral is felvették, ami pedig a napokban jelenik meg. Mint a lenti linken található, élő koncerten említi, a zenében hallható egy örmény, fúvós hangszer is, a duduk.

Bruckner Orchestra plays Serj Tankian’s ORCA Act IV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *