h1

NIN live @ Barclay Center, Brooklyn (NY)

2013-10-16

barclaypano

Az új lemezt Tension Tour 2013 néven promótáló zenekar new yorki koncertjét volt alkalmam hétfőn megtekinteni a brooklyni Barclay Centerben, ami egy 19 ezer férőhelyes aréna, és majdnem tele volt. Egyébként klassz hely, tiszta, felszerelt, nagy, jó közlekedéssel, kiváló hangzással, legalábbis a lentebbi üléseken (a felső, iszonyú magas szektorokban már kevéssé). Az előzenekar a Goodspeed You Black Emperor volt, talán egy félórát játszhattak, valószínűleg egy számot. Jó volt, de nem igazán érdekelt senkit, és csak utánuk telt meg a stadion.

ninkekarny

Több évtizedes koncerlátogatás után, azt hiszem, ez volt eddig életem legjobb koncertje, pedig Nine Inch Nailsen is voltam már egy-kétszer. A mellettem ülő lány is törölgette a szemét néha, és ha nem sírni támadt kedvem a gyönyörűségtől, akkor főleg vigyorogtam. Leginkább a látvány tette különlegessé az estet, a remek hangzáson, a dübörgő zenén és a zenekar ill. a tömeg keltette óriási hangulaton felül. (Telefonnal nem csináltam jó képeket, de majd a videók segítenek elképzelni.)

nin

Minden dal olyan volt, mintha átépítették volna a színpadot, amelyet iszonyú profizmus uralt. Teljesen eltérő látvány, fények, vetítés, új meg új, döbbenetes fordulatok. Amikor egy pillanatra azt hittem, csak egy nagy, kék reflektor terít félgömböt a zenekar mögé, a végén elkezdett lángnyelvek formájávan szétfolyni. A lézerszerű, éles vonalak besűrűsödtek, és egyszercsak egy nagy, térbeli kocka forgott a tagok körül (úgyhogy a Disappointed nem okozott csalódást). Zoom. Az All Time Low pedig az egyik all time high lett.

Nem csak mögöttük, hanem előttük is volt “vászon”, mármint egy átlátszó lap, végtelen lámpa. Az első daloknál még csak a 15 méteres árnyékukat csodáltam, hogy milyen hangulatos, de később már egy térbeli, az egész színpadot beterítő sarki fényt bámulhattam (All Time Low), és mindenféle olyan, füsttel is kombinált optikai illúziókat, amelyek az adott hangulatot erősítették. De azon túl, hogy le-lezuhant az állam, nem volt zavaró sem, hanem egybeforrt az egész előadással, a zenével, amit igazán még az sem rontott el, hogy Reznor elég hamisan énekel.

A jól beinduló kedvencem az új lemezről, a Copy of A nyitotta a bulit, a várható tombolást indukálva, majd főleg a Hesitation Marks dalait nyomták, de jutott mindenből. Egyedül a Closert hiányoltam. Az új, kislemezes Come Back Haunted is jó koncertnótának mutatkozott, és azért főleg a Head Like a Holera bomlott mindenki. A The Hand That Feeds is örömömre szolgált, és a Hurttel zártak. Az öttagú zenekart egyébként két vokalistanő is kiegészítette, cseppet sem lágyítva a hangzást. De még a koncert végére a közönség fölött egyre szaporodó lufik is csak súlyosbították a feelinget (The Day the World Went Away).

Setlist: Copy of A – 1,000,000 – Terrible Lie – March of the Pigs – Piggy – All Time Low – Disappointed – Came Back Haunted – Find My Way – The Frail – The Wretched – Satellite – In Two – Survivalism – Running – A Warm Place – Somewhat Damaged – Wish – Burn – The Hand That Feeds – Head Like a Hole

Ráadás: The Day the World Went Away – Even Deeper – While I’m Still Here – Black Noise – Hurt

Beszámolók képekkel:

The Creature, Brooklyn Vegan, New York Post,
The Hollywood ReporterThe FaderStereogum

Hazai koncert: 2014. június 19. Budapest Aréna. Jegyelővétel már itt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.