h1

Búsulójuhász: Fenn a hegyen

2014-05-08

busulo

Megjelent a Mind1 zenekar egykori frontemberének első szólóalbuma, a KO Records kiadásában, 2013.12.15-én. Nemzetközi rajongóknak Amazonon is. A közel 15 éves zenekari működés után Dobogókőre költözött művész végre önálló alkotásba foghatott, és egyórányi zenét kreált a nagylemezre, amelyhez egy videóklip (Hány éves vagy?) is készült. A dalok nem tegnap születtek ugyan, én már 2011-ben meghallgathattam többségüket, de végre megfelelő helyre kerültek – cd-re, és remélhetőleg sokunk lemezjátszójába. Búsulójuhász alternatív zenéje élőben is hallható, vendégzenészekkel adott nemrég koncertet, ill. szólóban is fellép.

Első benyomásom az albumról az volt, hogy jól szólt.  A Billegjünk baráom kicsit letargikus nyitódalnak, a lemez inkább a következő, videoklip-dallal indul, ami A hány éves vagy. Ez nagyon fülbemászó, ütős, igazi sláger. A Vörös az ég alja egy kicsit Chris Isaakes, de klassz, jó benne a basszus, de később jön egy eléggé oda nem illő szintizaj Az egész lemeznek van egy kis meleg, otthonos hangulata, buliba való. A lemez itt kicsit elektróba fordul, az Engedd el retró hangszíneiről, ritmusáról már-már az Exotic trabantos dala jutott eszembe. A refréntől aztán rockosabb. A Fenn a hegyen egy szép, lírai, klasszikus, dark szám, gitárral. A szövegek is komolyak, persze. A Néhány pici darabban is pl., pedig ez elég vidám zeneileg.

Az Isten háza szám érdekes, mintha ez kicsit Pink Floydnak készült volna.. Jó dark az Eső is, szép. Ez csak zongora (meg eső). A Platina nagyon klassz, lehetne westernfilm-zene is akár, ahogy lassítva mennek, száll a por, nyikorog a cégér. Igazán szép, és szövegileg, hangzásilag is nagyon egyben van. Az Indián dal is jó, melankolikus, tábortűz és bor mellé passzoló. A Néhány pici darab radio editjénél hangulatosabb volt az eredeti. A billengjünk instrumentális verziójába pedig még befért volna több szóló is. Az Ég és Föld nekem új volt, kicsit szintipopos, félig jókedvű, félig melanklikus szám. A lemez egy nagy része szerintem elég Mind1-es, de valószínűbb, hogy a Mind1 volt mindig is Búsulójuhászos.. a lényeg, hogy tovább hallgathatjuk, amit szeretünk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *