h1

Archive

2014-08-03

archive4

A brit Archive zenekar egyike azoknak a formációknak szerintem  (pl. Awolnation: Sail), amelyeket a világ nagy része a szociális hálón elterjedt videók háttérzenéjeként fedezhetett fel, noha az együttes már 20 éve aktív. Hazájukban sem túl ismertek, Európában kicsit jobban, pedig már 9 nagylemezük látott napvilágot, a legutóbbi (Axiom) idén májusban. A zenekart Danny Griffiths és Rosko John alapították, majd pedig Darius Keeler csatlakozott, mint központi szereplő, és számos egyéb zenész.

Elektronikus, triphopos, néhol progrockos zenét játszanak, jót. Legismertebb sikerük valószínűleg a You Make Me Feel c. szám, 1999-es Take My Head albumukról, amelyet az alábbi, vízalatti base jumping videó alatt hallottam először, a netnek hála:

Azóta oda-vissza hallgattam, és bár tetszik a fenti albumuk, igazából egyszámos zenekarrá vált nekem az Archive, túlzottan tetszett a fenti dal ahhoz, hogy foglalkozzak a maradékkal. Ez a helyzet aztán addig tartott, amíg bele nem szerettem egy másik számukba – Bullets2009-es, Controlling Crowds c. albumukról, amelynek hivatalos videóklipje látható alább. Ezt a zenét hallhatjuk a Cyperpunk 2077 videójáték 2013-as előzetesében is, ami szintén megjárta a netet.

Controlling Crowds album tematikailag három részből, Part I-III áll, következő lemezüket pedig Controlling Crowds Part IV címmel adták ki, fél évvel később. Az idei, Axiom albumhoz pedig egy közel 40 perces film is készült, amelyet megtekinthetünk a neten, az első része itt. Hat fejezetből áll a film, ami igazából csak egy hosszú videóklip, fekete-fehér, sötét felvételekkel. Rendezője  Jesus Hernandez, a videó egyben itt. Szerintem nem fogom végignézni, de azért az említett albumokat most újra áthallgatom, hátha van rajta még jó szám. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *