h1

Moog gyár

2015-05-18

moog1 moog2

Rendhagyó bejegyzés, bár a zenéről szól ez is: az észak-karolinai Moog gyárban jártam. Ez egy úttörő, egyedi és nagyon híres szintetizátor márka, amely nevét feltalálójáról, ill. a cég alapítójáról kapta. Robert Arthur “Bob” Moog (móg, nem múg) 1934-ben született New Yorkban, és nem is olyan rég, 2005-ben, a gyárnak is otthont adó Ashevilleben hunyt el. Első, teremint árusító cégét 1953-ban alapította NY államban, ebből lett később, 1972-ben a Moog Music, melynek többek közt a Minimoogokat köszönhetjük. A Minimoog a 70-es évek legnépszerűbb, monofónikus szintetizátora lett, első vásárlói közt a Beatlesszel, majd használni kezdte a legtöbb rock és elektronikus zenekar is, tipikusan pl. a Yes, a Tangerine Dream, a Pink Floyd, vagy éppen a Kraftwerk.

moog3 moog4

Moog a hetvenes évek végén kiszállt a cégből, amely a 80-as évekre csődbe is ment, több tulajdonosváltás közepette, de aztán némi pereskedés után 2002-ben visszaszerzte Moog, és azóta is második virágkorát éli a vállalkozás. Ekkor költözött az észak-karolinai Asheville városába a gyár, ahol korábban Moog zenét oktatott az egyetemen, és a település egyébként is igen híres szerteágazó stílusú, aktív zenei életéről, fesztiváljairól. Moog nagyon kényes volt a minőségre, így inkább csak az ő irányítása alatt álló időszakokból származó szintiket vegyünk a neten, ha van pár milliónk. Halála előtt maga választotta ki arra érdemes utódját, így a cég még ma is az ő égisze alatt halad. A fenti gyár szolgálja ki a teljes világpiacot, és az utolsó darabig kézzel raknak össze mindent, nem pedig robotokkal. 65 dolgozójuk van csak, és az épületben található egy nagyon szép márkaboltjuk is, ahol szuveníreken kívül természetesen a teljes termékpaletta is megtalálható és kiptóbálható. Naponta két ingyenes gyárlátogatást is tartanak (10h, 15h), de átutazóban erre nem volt időnk, így csak megkérdeztem, hogy bekukkanthatunk-e, és a kedves boltos srác bevitt hátra, lefotózott a sok polc hangszerrel, és egész hosszú kiselőadást tartott, látható lelkesedéssel.

moog5 moog6

A városban 2010 óta Moogfest néven fesztivált is rendeznek, melyen a rock és elektronikus zene legnagyobbjai léptek fel, pl. Brian Eno, Massive Attack, Kraftwerk, Pet Shop Boys. A fesztivál tavaly óta biennálé lett, kétévente rendezik meg, legközelebb 2016-ban. A hangszer, bár részben digitálisan vezérlik, belül teljesen analóg áramkörökből áll még ma is. A tavalyi fesztiválra készült egy kis méretű, házilag összerakható, analóg szinti Werkstatt-01 néven, amelyet még most is árulnak, illetve a boltban is kipróbálhattuk. Elég egyszerű, de otthon, forrasztás nélkül összeszerelhető, és nem mellesleg, ez a legolcsóbb termékük, legalábbis a bögréken stb. kívül. Érdemes a Moog Sound Lab videósorozatát is figyelemmel kísérni, melyben mindig más-más művész gondolja újra a dalait Moog szintikkel. Bár ma már nem akkorák, mint egy szekrény, a kisebbre zsugorodott Moog szintik ára továbbra is tetemes ($4-10000). Ennek ellenére, és azzal együtt, hogy belül analógak, nincs mitől félniük a digitális korban, legendás múltjukon túl szép jövő vár még rájuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.