h1

Slipknot @ Jones Beach, NY

2015-08-02

Újra itt a nyár, ezrek pirítják magukat a long islandi Jones Beach Atlanti-óceán nyaldosta homokján, esténként pedig neves zenekarok töltik meg a part mellett található Jones Beach Theatert, szerencsére kommerszek mellett népszerű metálbandák is. Így a tavalyi Linkin Park után idén is találtunk néznivalót. Aug. 1-én, szombat este a Slipknot lépett fel a Summer’s Last Stand Turné keretében, előzenekaruk pedig a Bullet For My Valentine és a Lamb of God voltak.

slip01 slip02

Baloldalt az óceán kis öble, jobbra a Lamb of God gitárosa.

Csak lassan telt meg a lelátó, az első zenekar (Bullet..) már fél 7-kor játszott, nem igazán fogott meg a produkciójuk, aztán a Lamb of God közben kezdett már esteledni. Utóbbi banda elég jó, kemény zenét játszott, és annak ellenére, hogy sosem hallottam róluk, meglepő mód az utolsó számukat – Redneck – valahonnét ismertem. Úgyhogy ennek majd még utána hallgatok. :)

slip03 slip04

Aztán nagy színpad átépítés következett, és körvonalazódni látszott a nagyszabású showműsor, a forgó dobpódiumokkal, meg a nagy kecskefejjel, amiről már előre megmondtam, hogy minimum világítani fognak a szemei. Aztán negyed 10 körül, immár a sötétben, színpadra lépett a kilenctagú zenekar. Utóljára még 2008-ban láttam őket, akkoriban az All Hope Is Gone lemezzel turnéztak, ami azóta is szinte egyedüli kedvencem. Mivel az újat még talán csak egyszer hallgattam végig, így nem nagyon ismertem az All Hope-on kívüli számokat… Arról meg csak a Psychosocial és a Sulfur szólaltak meg, a többi új volt vagy régi. Állítólag három eltérő setlisttel turnéznak.

slip05 slip06

Ami a show részt illeti, kitettek magukért, természetesen a szokásos maszkokban, de új szerkezetekkel, pl. a 4.5m magas emelőszerkezeteket elektronikusról gyorsabb, vadabbul mozgó, hidraulikusra cserélték, amelyekkel a két oldalsó dobost lehetett felemelni, miközben egyébként is elég gyorsan fogonak körbe. A két feljáró szélén kisebb lángok égtek néha, a színpad többi, kétemeletes élén pedig nagy lángoszlopokat lövelltek ki. Tisztára olyan volt, mint 17 éve a Szigeten a Rammstein, és egy kicsit le is lombozott ez a de ja vu érzés, ill., hogy remélem, nem gondolják azt, hogy ők találták fel a tüzet meg a kosztümben kiabálást.

slip07 slip08

Az énekes mindenesetre elég magabiztos volt a műsor nagyszerűségét illetően, és próbáltak, kissé már túl repetitív és semmitmondó módon hergelni a közönséget, 50%-ban f-fel kezdődő töltelékszavakkal magyarázva, hogy a metálcsalád milyen nagyszerű, és kiabálj. Egy idő után ez már-már zavaró volt, mert minden egyes dal után rázendített egy kétperces beszédre, hogy hú, kurvára itt vagyunk kiba Long Istanden, nézzetek körül, mekkora jók vagytok, kiba. közönség, ugye? yeah, akartok-e még egy k nagyszerű dalt, yeah, awesome.

slip09 slip10

A kecskefejes borítójú, 2001-es Iowa albumukról négy számot is hallhattunk (Disasterpiece, People=Shit, The Heretic Anthem), de természetesen a fő fókuszban az új lemez, a .5: The Grey Chapter volt, öt dallal. Ezek: a koncertet nyitó Sarcastrophe, a The Devil in I, AOV, Killpop és a Cluster. A Vol.3. lemezről a Vermilion szólalt meg, majd utána a Wait and Bleed, a Duality és a Before I Forget, az 1999-es Slipknotról pedig a Spit It Out. A háromszámos ráadásban pedig visszatértek a gyökerekhez, és a már említett Peope=Shit mellett megszólalt a (sic) és végül a Surfacing zárta a koncertet. Kicsit sajnálom, hogy pont a kedvencemről szólalt meg a legkevesebb darab, de a show látványos volt, az új lemezzel pedig ideje komolyabban megbarátkoznom…

slip11 slip12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *