h1

David Gilmour live at MSG

2016-04-12

gilmour1 gilmour2

10 éve láttam legutóbb Gilmourt koncerten, és remélem, 10 év múva is látom még… Szerencsére a Pink Floyd 70 éves gitáros-énekese ma is jó formában van, bírja a turnézást, és az új lemeze, a Rattle That Lock is kiváló. A művész tegnap a new yorki Madison Square Gardenban lépett fel, amely Manhattan fő stadionja. A jegyek már az elővétel első napján, egy éve elfogytak, így mára egy második koncertet is beraktak, egy harmadikat pedig tegnapelőtt rendeztek a Radio City hallban. Ez együttesen kb. 46000 nézőt jelent! (A MSG 20 ezer nézőt tud leültetni egy koncertre, és nem sok üres szék volt..)

gilmour3 gilmour4

Az összes kedvenc számomat hallhattam, pl. Shine On.., Time, High Hopes és Sorrow, ez utóbbi volt számomra a koncert fénypontja, főleg a dübörgő gitárok, az elementális erejű szóló miatt, és amiért mellesleg nagyon jól is szólt a koncert. Mivel a youtube nonstop törli a feltöltötteket, csak egy chicagoi videót találtam meg ezt.. A másik csúcspont pedig az utolsó ráadás szám, a Comfortably Numb szólója volt, amikor elővették még a lézerfényeket is. Egy-két szólólemezes dalt is hallhattunk a Pink Floyd slágereken túl, de azok közt is volt pár érdekesebb, mint pl. az Astronomy Domine, amihez amolyan acid trip jellegű, villogó, tarka világítást nyomtak. A Time gitárszólója viszont csalódás volt, nem szólt akkorát, mint az eredeti. Ellenben nagyon jók voltak alatta – és a többi számnál is – a háttérben futó animációk, videoklipek a kör alakú képernyőn, amelyet reflektorok vettek körül. Néha itt mutatták élőben is közelről az egyes zenészeket – többiek is mind profik -, és szóló alatt a kör reflektorok kúpalakban így rámutattak az illetőre. Így a távol ülőknek is jutott látvány.

gilmour5 gilmour6

A 20 ezres közönség természetesen lelkes volt, tapsolt, kiabált, éljenzett. A koncertet meglepő mód korán, a meghírdetett időben, 8-kor kezdték, majd úgy másfél óra után egy negyedórás szünetet tartottak, és este 11-ig tartott. Íme a setlist. Úgy tűnik, a turné minden állomásán ezt játsszák, hatalmas tömegek előtt. A ráadáshoz persze, kialakult a vastaps is (ez egyébként tök érdekel, hogy le lehetne-e írni matematikailag vagy hogy hogyan szinkronizálja össze magát 10 ezer ember…), és előkerültek a “mobiltelefon-gyertyák” is, majd megszólaltak a Time vekkerei. Mint mindig, kihagyhatatlan élmény volt a koncert, aki teheti, nézze meg Gilmourt pl. nyáron a bécsi Schönbrunn kastélyban, de még izgalmasabb, hogy Pompeiibe is visszatér, ahol annó a Pink Floyddal forgattak koncertfilmet 1972-ben. Szerencsére ezt is filmre fogják venni, és DVD-n is megjelenik majd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *