h1

Madrass: Vihar után

2011-11-07

Madrass zenekar 2007 őszén alakult, a Nulladik Változat akkoriban kivált ritmusszekciója és a hazai, alternatív-zenei szintér más, jeles képviselőinek tagjaiból. Az eredeti felállás: Barkó Boglárka (ének), Dombó Szabolcs (dob), Dömötör Balázs(ének),Horváth Attila (gitár), Hricsovinyi Tamás (basszusgitár), Temesvári Bence(hegedű) volt. Utóbbi három név ma is tag, a doboknál pedig jelenleg Győző Gábor ül, énekesként Kövi Lórántot és Angyal Dorkát hallhatjuk. HricsoNulladik Változatbólérkezett, Horváth AttilaKert és a Flop gitárosaként lehet ismerős, Kövi LórántFlopból, Temesvári Bencepedig a Mind1 zenekar és a Holdudvar hegedűse. A zenekar létrejöttének egy fontos előzménye volt még a Lélekvadász c. dal, amelyet a Kert együttes elhunyt énekese emlékére vettek fel 2006-ban, Baradlay Ricsivel (The Perfect Name), és ez a mostani albumra is felkerült. A banda első albuma, a Vihar után, nagyrészt 2011 tavaszán lett felvéve, és idén októberben jelent meg CD-n, a hangmérnök Hidasi Barnabás volt. A fotókatDombó Szabolcs készítette, az igen szép borítóterv pedig Dézsi Sada munkája.

A zenekar stílusának meghatározása már az első dal alapján is nehéz volt, és saját maguk számára sem tűnik egyszerű feladatnak. Bemutatkozásukban távoli leegyszerűsítésként afolk rockot ajánlják fel, némi magyarázattal kiegészítve, hogy végül is miért nem az. :) Ellenben azt gondolom, pont az ilyen, kis félelemmel teli, “fogalmam sincs, mire számítsak” pozíció a legjobb egy új lemez meghallgatásához. Szeretem a meglepetéseket, a váratlan fordulatokat, már csak azért is, mert fiziológiailag is az ilyenek keltette ősi rémület adja a zenehallgatás gyönyörét (aki nem hiszi, olvasson utána). Ebből az élményből pedig bőven érkezik már az első szám – Vízi tánc – elején is. A meglepően komoly, rockos alapra érkező selymes, hegedűs dallam egyből boldoggá tett.

A gitár- és dobtémák vagy a hangzás már-már az Opethet juttatják eszembe, ami kissé furcsa (legalábbis, ha erőltetjük a magyar folkrock irányt). Tiszta progresszív ez, még a Riverside is feldereng, bár annyira nem zúznak. Jó az ének is, pedig a hazai, alternatív zenében ritkán hallok természetesnek tűnő vokált, ami nem az az egykaptafa artikulálós, versmondós, túljátszott bénaság, amitől kiver a frász. A zenekar népzene iránti érdeklődése szinte minden dalban tetten érhető, ez azonban nem feldolgozásokat jelent, inkább a hangulat és a dalszerkezet ill. a hangszerek árulkodnak róla, például a Vihar utánban megszólaló szitár-szerűség. Tetszenek a szövegek is, bár nem gondolkoztam rajtuk sokat még, számomra a legfontosabb egy magyar dalszövegben az, hogy ne zavarjon (ne legyen túl ciki, primitív, inkább elvontabb, de értelmes, és hozzám is szóló). A Vihar utánban nagyon egyben van minden, a több szólam ének, a sokféle hangszer, dúl benne az energia. Meg aztán, wahpedállal nekem bármit el lehet adni. :)

Az Ösvény kétszólamú éneke, rockos része egész’ hasonló hangulatot kelt bennem, mint a Blackouttól mondjuk a Néma ajkak, pedig a kettőnek semmi köze egymáshoz, leszámítva, hogy kétszólamúak, rockosak és jók. Élőben, hangosan, isteni lehet. A hegedűt egy kicsit keveslem, de ez elfogultság részemről (vonóval a kezemben néha). Persze, amint leírtam ezt a mondatot, értelmetlenné vált, a Befordulós című, istrumentális dal megszólalásakor, amely egyébként méltó a címéhez, és eszméletlen jó. Az ezt követő, Kifordulós c. dal is zseniális, egyetlen baja, hogy nem fordít ki a befordulásból, de most már nem is akarok, csak elmerülni még mélyebbre.

Az Emigráns szövegére, expatként kicsit jobban figyeltem, egész jópofa szójátékok vannak benne, valamint egy Zrínyi Miklós idézet is, zeneileg király. Aztán az Átjáró c. dalt átugrottam, ez az a fajta (női) énekstílus, amit nem kedvelek. ATested halvány szövegét Fenes Tibor, a Nulladik Változaténekese írta (eredetileg a zenekar 2000-es, Murmuc albumán található), szép szám. Lírai, költői, kellemes, és mint az egész album, nagyon jól is szól. Van benne elszállós gitár, éteri hegedű, meg sok finom reverb. A Vadászat helyett az eddigiek után egy kicsit kommersz, kilóg. Nekem sok benne a vers, és amikor először meghallottam, olyan volt, mint egy Bikini-dal (bocs’). A 10., utolsó track a már említett Lélekvadász. Amellett, hogy ez is egy rendkívül szép dal, a legérdekesebb benne, hogy öt évvel ezelőtt készült, és mégis tökéletesen passzol az albumba. Ami nem csak azt mutatja, hogy részben ugyanazok írták, hanem, hogy már akkor megvolt az irány, amely felé a zenekar azóta, úgy tűnik, hogy töretlenül halad, és reméljük, ez továbbra is így lesz. A lemez összességében kitűnő. Kedvencek elsőre: Vízi tánc, Vihar után, Befordulós, Tested halvány.

Három dalt (Vihar után, Vadászat helyett, Lélekvadász) a zenekar weboldalán is meghallgathatunk. Ugyanitt találjuk a következő fellépések időpontjait is. A lemez kapható aWave lemezboltban (Bp. 6. kerület Révay köz 1.), és a Vintage 52′ Hangszerboltban (Bp. 13. kerület Balzac u. 54) valamint koncerteken a zenekarnál. Érdemes beszerezni!

Itt letölthető/megvásárolható: http://www.dalok.hu/lemez/id/3238

A Soundcloudon pedig végighallgathatjuk a dalokat.

3 komment

  1. Klassz írás, köszönöm a részletes beszámolót. A Lélekvadász c. opust van szerencsém ismerni jó pár éve, maga Bence mutatta meg még a Mind1-es időkben. Gyakran hallgatom a Kert-es eredetiben is…


  2. Köszi a recenziót! Úgy érzékelem, hogy alapvetően tetszett az album és ez jó. Azaz örülünk neki. Azért egy pár dolog: az Átjárót sajnálom, hogy nem tetszik. Nekem az egyik személyes kedvencem és énekileg talán a legkomolyabb teljesítmény a lemezen. Úgyhogy talán végig kéne hallgatni párszor a tapasztalat kedvéért az átlépés helyett. Már csak azért is, mert egyébként az utolsó három dal fontos előkészítője zeneileg és szövegileg is. A Tested halvány valóban Nulladik Változat dal, de Fenes Tibi “csak” a szöveget írta, a zenéhez nem sok köze volt. A Vadászat helyett meg valóban jól látod, kicsit “kakukktojás”, de elsősorban azért, mert nem rockból közelít. Rocknál jóval lágyabb, szinte jazzes cucc. De ez alapvetően tudatos volt, a lemez a lecsengésnél az oldódás felé megy el és ez a dal pont erről szól. Hát részemről ennyi. Még egyszer köszi a véleményt. :)


  3. @hricso az album nemcsak alapvetően, hanem abszolút tetszett! Zeneileg az Átjáró is, meghallgattam, de maradok inkább a többinél. Fenest korrigáltam, köszi.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *