h1

Juno Reactor: The Golden Sun of the Great East

2013-04-28

goldensun

Április 23-án jelent meg a Metropolis Records és a japán Wakyo Records gondozásában a Juno Reactor legújabb albuma, amelyről nemrég bemutattuk az első számot, a Final Frontiert, illetve az abból készült, négyszámos kislemezt. A The Golden Sun of the Great East címéhez illően keleti dallamokat vegyít a “zenekargoa trance ritmusaiba, ám előzetes várakozásaimmal ellentétben nem keverték bele egész Ázsiát, csak egy-két közel-keleti és indiai dallamot találunk. Ez a fajta hatás nem új a zenéjükben, korábban is számtalan példa volt rá. A fenti, nyolcadik nagylemezükön kilenc dal, összesen 65 perc zene van.

Utóbbi albumaikon többségben voltak a filmzeneszerű (Mátrix, ugyebár..), atmoszférikus opuszok, a különféle stílusokat felvonultató, nyugisabb számok, ez a lemez azonban inkább monoton, gyors goa trance dalokat tartalmaz. Ha épp ilyenre vágyunk, akkor nagyon jó, főleg ha megfelelő hangrendszeren hallgatjuk, máskülönben viszont némelyik track elég unalmasnak hathat. Egyelőre a leghosszabb, 10-perces Final Frontier tetszik a legjobban, amiben a Szárnyas fejvadászra utaló alapokat hallhatunk.

Az ezt követő Invisible közel-keleties dallamokat és hangszereket szólaltat meg, de nem sokáig élvezhetjük őket, mert jön a kemény szinti-dübörgés. Néhol a Navrasra emlékeztet, de nem olyan tribal, és egyébként ének sincs igazán a lemezen, csak vokál sample-ök. Két monotonabb track után a következő érdekesebb szám az indiai hangszíneket felvonultató, szép, lassú, atmoszférikus Shine, amiből csak az áriázós, női hangmintát mellőztem volna, századszorra már nem poén ilyet rátenni. A Tempest is izgalmasan indul, a kedves kis dallam alatt baljóslatúan morgolódó mély szintihanggal, majd egyre gyorsul. Elég sokára indul be. A To Byculla viszont sosem. Ez is a korábbi, indiai receptre készült, csak kicsit sötétebb. Az utolsó, merengős Playing With Fire viszont nagyon hangulatos, bár tűznek nyoma sincs benne, maximum parázslik. Ősszességében egy remek trance album, talán kevesebb emlékezetes számmal, viszont jól szól. Részletek:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *