h1

The Grandmaster OST

2013-11-11

 grandm-ost

Wong Kar Wai (Chungking Express, Szerelemre hangolva, 2046..) legújabb filmje, az itthon is bemutatott A nagymesternem nyerte el tetszésemet, de a filmzenéjét ajánlom. A film egyébként a legendás kung fu mester, Ip Man életét mutatja be, a múlt század közepe táján (ő lett később Bruce Lee mestere is). A film zenéjét Shigeru Umebayashi szerezte, akiről a My Blueberry Nights kapcsán is említést tettünk már (szintén WKW film).

A japán zeneszerző az EX nevű, sikeres new-wave zenekar frontembere volt, majd a banda feloszlása után, 1985-ben kezdett filmzenékkel foglalkozni. Több tucat japán és kínai filmhez írt zenét, amelyek közt elég sok Wong Kar-wai film is van, a már említett My Blueberry Nights mellett pl az In the Mood for Love, 2046. Szintén ő szerezte a Repülő tőrök klánja, Fearless (Jet Li) és a True Legend zenéjét, amik nagyon jók. Nyugaton pl. a 2007-es, Hannibal Rising c. thrilleren dolgozott.

A filmzenén azúttal Nathaniel Mechaly (Taken, Colombiana) is a társa volt, a nyitó és a záró szám, valamint még 3-4 track erejéig. Ezen kívül egy Ennio Morricone dallam is felbukkan a lemezen, amelyet a Once Upon a Time in America c. darab rejt. Az 5., Beijing Opera c. dalban tradícionális pekingi opera szólal meg, a 12-esben pedig Bellini: Norma c. operája. Mechaly egyébként új soundtracket komponált a film nemzetközi változatához, ami 15 perccel rövidebb is, és ezt mutatták be a Berlini Filmfesztiválon.

Az albumon található zene nagyon szép, és kitűnő a hangzása is, különösen a vonósok. Kellően változatos is, a lírai, epikus darabok mellett energikus, akciózenék is felbukkannak, a fent említetteken felül. Nekem leginkább a Main Theme jött be.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *