h1

I See Stars: Treehouse

2021-03-16

Érdekes mód ezt a fiatal, electronicore-t (ne kézdezd, mi az…) játszó, amerikai együttest egy dobfórumon ajánlották, de nagyon bejött, pedig nem olyan ismertek. A 2008-ban, Michiganben alakult banda tagjai: Devin Oliver énekes, Brent Allen énekes, Andrew Oliver billentyűs-vokalista és basszgitáron Jeff Valentine. Nincs állandó dobosuk, de a fenti albumon Luke Holland játszott (egy huszonéves Youtube-sztár). A Treehouse a legutóbbi, ötödik nagylemezük, 2016-ban jelent meg.

Megalakulásukról folyamatosan egyre agresszívabb zenét adtak ki, később már EDM hatásokkal, mígnem electronicore lett belőle, ami állítólag az elektronikus zene (electronica, trance, dubstep) és a metalcore keveréke. Bár vannak benne ilyen hatások meg némi dnb, nekem még tán a Celldweller jutott eszembe róla, vagy az ipari zene úgy általában, de szerintem sokkal dallamosabb, fiatalos elektronikus zene ez. Csak néhol, a kitűnő, akusztikus, alkalmasint gyors, duplázós dob miatt érződik metálnak, meg itt-ott bejön egy-két torzított riff.. Ez a lemez az USA Billboard 200-on 93-ig jutott.

Az album végig kellemes, de főleg az első fele tetszik. A harmadik, White Lies c. számmal kezdtem az ismerkedést, dobritmusilag. A lemezt indító Calm Snow is kedvencem, a hangulata szinte tökéletesen megegyezik a címével. Érdekes, fülbemászó, egyéni dalok, bulihangulattal és profi megszólalású produkció. Meg mondtam-e már a jó dobokat?

A második Break is tuti világsláger lehetne, ha többet játszanák. Energikus, lendületes szám, szintén remek refrénnel, és erre azért már headbangelni is lehet. A negyedik egy szép, lábdobbal jól megtámogatott lírai szám, az Everyone’s Safe In The Treehouse, amit – mint várható – egy jó kis agresszívan induló dal követ, Running With Scissors címmel, amiről aztán kiderül, hogy inkább ballada. Utána a Mobbin’ Outban már tényleg metál van, kétlábdobbal, rekedt kiabálással, de még ennek is dallamos a refrénje. A Walkin on Gravestones egy szép, idilli kis álmodós dal utána, ami remek befejezés lenne (általában itt szoktam ráúnni). Utána még jön öt másik szám, amik olyanok, mint a korábbiak. Örülök, hogy felfedeztem a zenekart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *